Rasedaid tasub vaktsineerida

Emade immuniseerimine mitteaktiivse
gripivaktsiiniga vähendas väikelaste haigestumist grippi ja ülemiste
hingamisteede haigustesse, selgus randomiseeritud pimekatse uuringust.

New England Journal of Medicine`is avaldatud uuringu tulemustel vähenes kuni kuue kuu vanuste laste grippi haigestumine 63 protsenti ja palavikuga hingamisteede viirushaigustesse nakatumine vähenes 29 protsenti.

“Väikelapsed ja lapseootel naised on gripiviiruse tagajärgedest enam ohustatud,” kirjutas K. Zaman Bangladeshi uurimiskeskusest.

Uuringus osales 340 kolmandas trimestris olevat rasedat, kellele manustati juhuslikkuse alusel mitteaktiveeritud gripivaktsiini või 23-valentset pneumokokk- polüsahhariidvaktsiini. Naisi küsitleti igal nädalal nii nende kui ka laste tervise osas 24 nädalat pärast sünnitust. Gripivaktsiini saanud emade lapsed olid kontrollrühmaga võrreldes tervemad. Vaktsiini kasutegur ulatus 63 protsendini.

Vaktsiini kasutegur palavikuga ülemiste hingamisteede viirusinfektsioonidesse haigestumisel oli väikelastel 29 protsenti. Gripivaktsiini saanud emadel vähenes respiratoorsetesse viirusinfektsioonidesse haigestumine 36%.

Lisa kommentaar

  • Triinu Laan

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.