Pneumokoki vastu saab vaktsineerida

USAs kaheksa aastat tagasi
vaktsineerimiskalendrisse võetud konjugeeritud pneumokoki vaktsiini PCV-7
(Prevenar) kasutuskogemus on näidanud väikelaste olulist haigestumise langust
invasiivsesse pneumokokilisse infektsiooni.

SA TÜ Kliinikumi lastekliiniku vanemarst Eda Tamme sõnul on vaktsiin mõeldud eelkõige alla kaheaastastele lastele.

Sagedasemad pneumokoki ehk Streptococcus pneumoniae tekitatud mitteinvasiivsed infektsioonid lastel on keskkõrva-, põskkoopa- ja kopsupõletik. Ka võib pneumokokk põhjustada raskeid invasiivseid infektsioone, nagu mädane meningiit ja bakterieemia.

Tamme sõnul on Eestis kõige sagedasem meningiidi põhjustaja lastel Haemofilus influenzae, mille vastu hakati lapsi vaktsineerima 2005. aastal. Kaheaastane vaktsineerimiskogemus on näidanud, et haigestumine mädasesse ajukelmepõletikku on oluliselt langenud.

Pneumokoki bakterist põhjustatud mädast meningiiti esineb õnneks harvem kui Haemofilus influenzae’st põhjustatud meningiiti.

Streptococcus pneumoniae vaktsiin on näidustatud sero-tüüpide 4, 6B, 9V, 14, 18C, 19F, 23F vastu lastel vanuses 2 kuud kuni 5 aastat, ütles vaktsiini maaletooja PharmaSwissi esindaja Riina Pärjamäe. Vaktsiin on välja töötatud eelkõige USA rahvastikku arvestades, kuid Tamme väitel näitavad Euroopas tehtud uuringud, et seitsme serotüübiga vaktsiin peaks haiguse eest kaitsma 60–70% juhtudest.
Kuna vaktsiin ei ole veel Eesti vaktsineerimiskalendrisse jõudnud ja on kallis, soovitavad arstid seda eelkõige krooniliste haigustega lastele ja enneaegselt sündinutele.

Perearst Iiris Koort ütles, et esimesel eluaastal on laste vaktsiinikoormus niigi suur ning seepärast oleks õigem vaktsineerida laps enne lasteaeda minekut. Kuna pneu-mokokk on üks kolmest kõige sagedasemast ülemiste hingamisteede haiguste tekitajatest, siis aitab see tema sõnul vähendada ka kõrvapõletike sagedust.

WHO andmetel sureb igal aastal pneumokokilisse infektsiooni kuni miljon alla viieaastast last ning üldse sureb pneumokoki bakterist tingitud haigustesse aastas kolm miljonit inimest. Ameerika vaktsineerimiskogemus on näidanud, et pärast vaktsiini kalendrisse kandmist on langenud ka vanemaealiste inimeste haigestumus pneumokokilisse infektsiooni.

Alates 1983. aastast on kasutusel üle viieaastastele lastele ja täiskasvanutele mõeldud 23-valentne pneumokoki polüsahhariidvaktsiin, mis on ebaefektiivne alla kaheaastastel lastel.

Lisa kommentaar

  • Triinu Laan

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.