Autor: Katre Pilvinski • 6. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bioloogiline mitmekesisus naisekätel

Teadlased on kätelt kogutud bakteri-DNAd analüüsides kindlaks teinud, et naiste käed kubisevad pisikutest rohkem kui meeste omad. Ja seejuures pesevad naised käsi sagedamini kui mehed.

USA Colorado ülikooli teadlane Noah Fierer ja tema kolleegid kraapisid 51 eksamiruumist väljunud tudengi peopesi. Geenijärjestuse analüüs näitas, et keskmiselt oli peopesas vähemalt 3000 bakterit sajast eri liigist, kirjutas Eesti Ekspress. Kõigilt katses osalenud tudengitelt kokku saadi geenimärke umbes 332 000 bakteriisendi kohta; liike leiti ühtekokku 4742.

Ootamatul kombel erines naiste käte mikrofloora meeste omast ja oli samas ka liigirohkem. Miks see nii on, ei ole teadlased kindlad. Põhjus võib olla higi- ja rasunäärmete toodangu sugudevahelises erinevuses, kosmeetikavahendite mõjus, aga ehk ka lihtsalt asjaolus, et meeste käed on veidi happelisemad kui naistel.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708