Vanad mehed saavad sagedamini psüühikahäiretega lapsi

Paari viimase aasta epidemioloogilised
uuringud näitavad, et tõenäosusele saada psüühikahäirega last kasvab isa vanuse
kasvades.

Süüdi võivad olla mehe vananedes sugurakkudesse kogunevad mutatsioonid, analüüsib hiljutisi uurimusi Nature Medicine.

Üldtuntud on ema vanuse seos kromosoomihäiretega – üle 45-aastastel naistel on tõenäosus saada Downi sündroomiga last mitukümmend korda suurem kui 25-aastastel. Seevastu geneetiliste rikete seosele isa vanusega nii suurt tähelepanu ei ole pööratud, ometi on neid seoseid leitud terve hulga haigustega (1), vahendas Eesti Geenikeskus.

Viimase aastate uurimustest järeldub, et vanematel meestel on märgatavalt suurem tõenäosus saada autistlikke järeltulijaid. Samuti on vanade isade lastel kõrgenenud risk sattuda hiljem bipolaarse häire või skisofreenia küüsi. Aastal 2006 ilmunud uurimus näitas, et üle 40-aastastel meestel on ligi viis korda rohkem autistidest lapsi kui alla 30-aastastel. Äsjane uurimus (2) näitas sarnast seost bipolaarse häirega, kuigi vastav erinevus oli väiksem - umbes kaks korda.

Oletatakse, et sellise seose taga võib olla sugurakkudes toimuvate mutatsioonide kuhjumine mehe vananedes. Seda hüpoteesi toetavad geeniuuringud, mis näitavad oluliselt tõusnud mutatsioonide taset sporaadilise ehk mitteperekondliku päritoluga autismi, bipolaarse haiguse ja skisofreenia patsientidel.

Teadlased manitsevad järelduste tegemisel siiski ettevaatlikkusele, kuna teoreetiliselt võib põhjus olla ka muus: näiteks võivad hilises eas lapsi saavatel meestel olla lihtsalt sellised geenid, mis annavad nende lastel soodumuse psüühikahäirete tekkimiseks.

Lisa kommentaar

  • Katre Pilvinski

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.