Autor: Katre Pilvinski • 26. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

AGE-d: viitsütikuga pomm organismis

Viimastel aastatel ilmub meditsiiniväljaannetes üha enam teadustöid nn AGE-dest (advanced glycation end products) ehk glükeerimise lõpp-produktidest. Just nende ainevahetusproduktide kuhjumine võib käivitada ohtlikke patogeenseid protsesse ja potentseerida erinevaid haigusseisundeid.

AGE-de olemus

Glükeerimise lõpp-produktid on erinevad kompleksühendid, mis tekivad süsivesikute, proteiinide ja lipiidide omavahelisel seondumisel teatud keemiliste reaktsioonide jada tulemusel. AGE-d on kehaomased ained, mida vähesel määral organismis pidevalt toodetakse. Samas on nende liigne tekkimine äärmiselt ohtlik ning võib kahjustada erinevaid organeid. Selle tõttu tuleb nende liigset kuhjumist organismis igal juhul vältida.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708