Katseklaasilapsed poliitilisel mängumaal

Selle ala arstid peavad 2009. aastal läbi
ajama mitu korda väiksema summaga ehk 10 mln krooniga.

Raha vähendamine tähendab nii protseduuride kui ka kehaväliselt viljastatud (in vitro fertilization - IVF) laste vähenemist. See tõmbab kriipsu peale ka kliinikute arengule ja lükkab tagasikäigule ilmselt täituva eesmärgi ilmale aidata 500 kehaväliselt viljastatud last aastas.

Lisaks erahaiglatele Elite ja Nova Vita on viljatusravikeskused Ida-Tallinna keskhaiglas (ITK) ja Tartu ülikooli kliinikumis.

Keskuste juhid kinnitavad, et viljatusprobleemiga patsiente on ühiskonnas alati ja neid on aidatud enne riiklikku dotatsiooni ja aidatakse ka pärast selle lõppemist. Võimalik on siiski mõningane protseduuride arvu vähenemine ja ravijärjekorra pikenemine.

Kui teistes valdkondades vähendatakse majanduskriisi tingimustest riigi toetust 10%, siis viljatusravis väheneb rahastatus ligi 10 korda. See mõjutab otseselt ka erakliinikute kasumlikkust.

Nova Vita ja Elite tegevus on toonud omanikele korraliku kasumi. Nova Vita kahe viimase aasta kasum on kokku 7,5 mln krooni ja Elitel ligi 14 mln krooni. Viimasest võttis omanik Andrei Sõritsa eelmise aasta eest dividende 2,37 mln krooni.

Nova Vita kliiniku juhatuse esimees Andres Salumets ütleb, et kui 10 miljonit krooni tõesti jõusse jääb, oleks sel haigla jaoks kindlasti suur mõju. “Oma tegevust me seetõttu muidugi ei lõpeta,” kommenteerib Salumets.

Koos ravimitega maksab üks viljatusraviprotseduur keskeltläbi 35 000 krooni, mis tähendab, et 10 miljonist kroonist jaguks vähem kui 300 patsiendi lastetuse raviks. “Eesti neljast viljatusravi kliinikust ei tee ükski vähem kui 400 tsüklit aastas. Seega oleks muutus tõepoolest väga suur,” kinnitab haiglajuht.

Juba praegu ületab nõudlus kohati pakkumise. “Eesti patsientide arv on küll veidi langenud, umbes 10–15%,” nendib Sõritsa ja lisab, et samas on suurenenud välismaiste patsientide hulk. Nova Vita kliinikus on järjekord kolme-nelja kuu pikkune. See, et lastetusravikliinikud rohkem protseduure ei tee, jääb kinni investeeringute ja personali väljaõppe taha. “Kui ühel aastal toetatakse meid saja miljoniga ja teisel 10 miljoniga, on haiglal väga raske teha pikemaid perspektiive ja laiendada oma tegevust,” jätkab Salumets.

Nova Vitas on praegu kaks viljatusravi arsti. Peetakse läbirääkimisi suuremate pindade rentimiseks. “Kui me teaksime, et järgnevatel aastatel on garanteeritud teatud eelarve, siis oleksid ilmselt kõik kliinikud nõus rohkem investeerima oma tegevusse ja laienema nii, et me saaksime hetkel olemasolevad järjekorrad ära likvideerida,” ütleb Salumets.

Eesti demograafiline olukord kõigub tema sõnul pidevalt ühe protsendiga miinuses. Mullu sündinud lastest oli 3% nn IVFi lapsi. Põhjamaades on see protsent palju suurem.

Lastetuse ravi rahastamise üle otsustavad poliitikud, mitte meditsiinispetsialistid. Kuni 2007. aastani rahastati viljatusravi Eestis haigekassa eelarvest. Seadust muudeti ning nüüd kompenseeritakse kõik viljatusravi protseduurid riigieelarvest.

Majanduskasvu tingimustes tõsteti kehavälise viljastamise rahastamine riigi eelarvesse ja kaotati seni kehtinud piirangud.

Andrei Sõritsa sõnul on säästueelarve tõttu haigekassa Pärnu osakonna direktori Kaljo Poldovi kirja kohaselt plaanis alates 01.01.2009 IVF viia taas haigekassa eelarvesse.

“Uuesti hakkavad kehtima 3 katse piirang ja 30% patsiendi omaosalus,” ütleb Sõritsa. Samuti on piiratud protseduuride arv aastas.

“Lastetus ei ole eluohtlik situatsioon ja Eesti lapsi tegelikult maailmale vaja ei ole,” märgib haiglajuht ja lisab, et kuna Ameerikat meile appi oodata, sest neil on vaja Aafrikat ja Aasiat, kus iga päev surevad lapsed nälga, siis jääb selle otsustamine, kas majanduskriisi tingimustes on Eesti meditsiinis tähtsam laste saamine, vanurite hooldus või hambaravi ikkagi parlamendis rahva esindajate otsustada.

Loe pikemalt edasi 25. novembri Meditsiiniuudistest

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.