Euroopa toiduohutusamet ei pea Iiri sealiha kuigi ohtlikuks

Euroopa Toiduohutusamet (EFSA) kinnitas
kolmapäeval Euroopa Liidu palvel tehtud avalduses, et dioksiini sisaldav Iiri
sealiha ei ole inimesele kuigi ohtlik.

EFSA andmetel saaks inimese kaitsevõime kannatada, kui ta sööks kolm kuud iga päev suures koguses dioksiiniga saastunud liha, vahendas arst.ee.

Kui inimene on söönud kolme kuu vältel keskmisel hulgal sealiha, millest kümnendik on olnud saastunud, kasvaks organismi jõudev dioksiinikogus kümne protsendi võrra, mis EFSA teatel ei ole tervisele kuigi ohtlik.

Iirimaal on dioksiini leitud lisaks sealihale ka veiselihast.

Eesti veterinaar- ja toiduameti andmetel ei ole Iirimaalt tänavu Eestisse loomaliha imporditud, küll aga on alates septembrist riiki toodud kuus partiid sealiha üldkoguses 120 tonni, mis võib, aga ei pruugi olla vähki põhjustada võiva mürkainega saastunud. Vastuse küsimusele, kas Eestisse toodud Iirimaa sealiha on saastunud, annab eskpertiis.

Alates septembrist Iirimaalt Eestisse toodud mürgikahtlusega sealihast jõudis tarbijateni 52 tonni, millest osa läks ka koolidesse ja lasteaedadesse. Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel ütles teisipäeval BNS-ile, et logistikakeskustest läks Iirimaa sealiha välja 300 kliendile, sealhulgas koolidele, lasteaedadele ja toitlustusasutustele.

Tavapärane kogus Iirimaa sealiha, mis logistikakeskustest klientidele läks, oli 10-100 kilogrammi. Pärteli sõnul Iirimaa sealiha Eestis toodetavates lihatoodetes, nagu vorstid või viinerid, kasutatud ei ole.

Lisa kommentaar

  • Katre Pilvinski

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.