Mürgikahtlusega loomaliha Iirimaalt Eestisse toodud ei ole

Veterinaar- ja toiduameti andmetel
Iirimaalt Eestisse loomaliha imporditud ei ole, seega ei pea Eesti tarbijad
loomaliha puhul dioksiinisisaldust kartma.

Veterinaar- ja toiduameti pressiesindaja Rene Pillesson ütles BNS-ile, et Iirimaalt ei ole tänavu Eestisse toodud ühtegi partiid loomaliha.

Iiri põllumajandusminister Brendan Smith ütles teisipäeval, et mürgist dioksiini on avastatud ka loomalihas. Iiri ametnikud uurivad 11 karja, kolmes veisekarjas on dioksiinitase olnud liiga kõrge. Iiri ametiisikute teatel sõid veised ilmselt sama sööta, mida sead, vahendas arst.ee.

Smithi sõnul on loomaliha puhul dioksiinisisaldus lubatust kaks-kolm korda suurem, samas kui sealihast leiti 80-200 korda lubatust suurem kogus dioksiini.

Iirimaalt on alates 1. septembrist toodud Eestisse kuus partiid sealiha üldkoguses 120 tonni, mis võib, aga ei pruugi olla saastunud vähki põhjustada võiva mürkainega. Vastuse küsimusele, kas Eestisse toodud Iirimaa sealiha on saastunud, annab eskpertiis.

Alates septembrist Iirimaalt Eestisse toodud mürgikahtlusega sealihast jõudis tarbijateni 52 tonni, millest osa läks ka koolidesse ja lasteaedadesse. Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel ütles teisipäeval, et logistikakeskustest läks Iirimaa sealiha välja 300 kliendile, sealhulgas koolidele, lasteaedadele ja toitlustusasutustele.

Tavapärane kogus Iirimaa sealiha, mis logistikakeskustest klientidele läks, oli 10-100 kilogrammi. Pärteli sõnul Iirimaa sealiha Eestis toodetavates lihatoodetes, nagu vorstid või viinerid, kasutatud ei ole.

Täpsustatud andmetel seisab Eesti külmladudes 68 tonni Iirimaalt toodud sealiha, mida ei ole jõutud tarbijateni toimetada. Kolmapäeval kohtuvad Brüsselis Euroopa Liidu veterinaarametite juhid, et arutada, mida kujunenud olukorras ette võtta.

Dioksiinid võivad põhjustada raskeid tervisekahjustusi ning tekitada pikaajalisel ja suurekoguselisel kokkupuutel vähki.

Lisa kommentaar

  • Katre Pilvinski

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.