Autor: Katre Pilvinski • 15. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nanosensor otsib rakust toksiine

Ameerika teadlased on loonud imepisikese sensorseadme, mis läheb rakku sisse ja vaatab järele, kas seal leidub kasvõi väikeses koguses kantserogeenseid aineid. Seade võib ka kontrollida, kuidas ravim rakus toimib.

Massachusettsi Tehnikainstituudis välja arendatud nanosensor on palju väiksem kui inimese rakk, vahendas horisont.ee. Ta koosneb piklikest süsinikumolekulidest, mida nimetatakse ka süsinik-nanotorudeks. Ümber selliste nanororude kimbu on mässitud DNA molekul, mille külge rakus leiduda võivad DNA-d kahjustavad ühendid saavad kinnituda.

Sensoritest eraldub ka fluorestsentsvalgust. Et kehakoed sama sagedusega kiirgust ei kiirga, on nanosensorid väljastpoolt keha jälgitavad. Kui mõned ühendid sensori külge kinnituvad, siis valgussignaal muutub, ja nii saabki teatavate molekulide olemasolu rakkudes kindlaks teha. Uurimistöö juht Michael Strano ütles, et sensorid on inimesele ohutud.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708