Kolmveerand Eesti elanikest on arstiabiga rahul

Täna tutvustati sotsiaalministeeriumi
ja haigekassa tellitud uuringut „Elanike hinnangud tervisele ja arstiabile
2008”. Uuringu tulemused näitavad, et ligi kaks kolmandikku (61%) elanikest
peavad tervishoiu korraldust Eestis heaks, arstiabi kättesaadavusega on
rahul üle poole (53%) elanikest. Pea kolmveerand (73%) hindab arstiabi
kvaliteeti pigem heaks.

Võrreldes eelmise aastaga on hinnangud arstiabi kvaliteedile paranenud, kuid kättesaadavusele langenud, teatas ministeerium. Eesti Haigekassa juhatuse esimees Hannes Danilovi sõnul on tänavu nõudlus arstiabi järele kasvanud 5%, kuid tervishoiutöötajate arv on jäänud samaks.

„Sama tervishoiutöötajate arvu juures mõjutab nõudluse kasv kõigepealt järjekordade pikkust. Viimasel kolmel- neljal aastal oleme aasta keskel teinud ka lisaeelarve, millega suurendasime ostetavate ravijuhtude arvu, tänavu seda võimalust ei olnud ning ka see peegeldus hinnangus kättesaadavusele. Kõik need tegurid selgitavad uuringu tulemusi – miks endiselt ollakse päris rahul tervishoiusüsteemi korraldusega ja arstiabi kvaliteediga, kuid rahulolu kättesaadavusega on pisut langenud,” selgitas ta.

„Oma mõju on ka üldisel langevatel majandusprognoosidel, mis tekitab inimestes pessimismi kogu avaliku sektori suhtes,” lisas Danilov. Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Ivi Normet on rahul, et kasvanud on oma eluviise tervislikumaks muutnud inimeste arv. „See näitab et inimesed teadvustavad üha rohkem tervise olulisust ja meie pikaajaline töö tervise edendamisel kannab vilja. Juulis valitsuses kinnitatud Rahvastiku tervise arengukava peaks aitama meie tegevusi tervise hoidmisel ja parandamisel veelgi enam teadvustada,” ütles Normet.

Sotsiaalministeeriumi ja haigekassa tellitud iga-aastase uuringu eesmärk on saada ülevaade, milline on elanike rahulolu tervishoiukorralduse, tervishoiuteenuste kättesaadavuse ja kvaliteediga, kuidas hinnatakse oma tervist ja eluviise ning kui suur osa elanikkonnast on kuulnud digitaalsest terviseloost.

Lisa kommentaar

  • Katre Pilvinski

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

26. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.