Autor: Triin Tabur • 5. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

A-hepatiit Euroopa Liidus – kas taastekkinud oht?

Eelmisel aastal esines A-hepatiidi puhanguid kolmes Euroopa Liidu riigis: Tšehhi Vabariigis, Lätis ja Slovakkias. Need puhangud sunnivad EL-i taas pöörama tähelepanu sellele vaktsiin-välditavale nakkushaigusele.

A-hepatiidi puhangud võivad olla ennastpiirava iseloomuga. Sellele vaatamata võib haigus levida olulisel määral juhul, kui nakatunuteks osutuvad riskirühmadesse kuuluvad isikud või kogukonnad. Nii juhtus Tšehhis ja Lätis, kus puhangud esinesid esmalt süstivate narkomaanide seas ning Slovakkias, kus esines puhang mustlaste kogukonnas.

Epideemiatõrje meetmetena rakendati haigete isoleerimist, tervisekoolitust, kontaktsete ning riskirühmadesse kuuluvate isikute vaktsineerimist, märkis tervisekaitseinspektsioon.Novembris 2008 korraldas ECDC koostöös Läti Rahvatervise Agentuuriga tehnilise nõupidamise, eesmärgiga määratleda A-hepatiidi puhangute iseloom ning vaktsineerimise tähtsus nende leviku piiramisel. Nõupidamisel arutati ka vaktsineerimata Euroopa reisijate rolli, kes võisid nakatuda väljaspool EL-i piire, tuua viirused sisse ja nakatada siin vastuvõtlikke inimesi.Lisaks korraldas ECDC 2009. aasta jaanuaris riskianalüüsi, mille abil hinnati laia elanikkonda hõlmavate A-hepatiidi puhangute võimalikku mõju doonorivere ohutusele.Mida on vaja teha?

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099