4. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

HIV-positiivne jääb sageli abita

HIV-positiivsete tuberkuloosihaigete ravis on vaja teha ümberkorraldusi, kuna raviasutustes seigeldes jääb sõltlane sageli abita.

30 aastat pärast HIV-epideemia algust on Eestis ikka veel lahendamata HIV-infektsiooni ja tuberkuloosi integreeritud raviga seotud küsimused, tõdes TÜ Kliinikumi sisekliiniku nakkushaiguste osakonna vanemarst Matti Maimets oma ettekandes arstide päevadel.

Kui kolleegide tasemel on HIVi ja tuberkuloosi ravijate vahel kontakt olemas, siis riigi tasandil tuleb see alles luua.Kuigi Tervise Arengu Instituudi (TAI) andmeil on tuberkuloosi haigestumine Eestis alates 2000. aastast hakanud langema, on viimasel kümnendil haigestumist oluliselt mõjutanud HIVi levik.Mullu oli kõigist Eestis diagnoositud tuberkuloosihaigetest 9,4% HIVi nakatunud. TAI hinnangul on HIV-positiivsetel võrreldes HIV-negatiivsetega 30 korda suurem risk tuberkuloosi haigestuda.Maimets argumenteeris aga, et kuigi HIV-positiivsetel patsientidel on tuberkuloosi risk küll alati 7-8 korda kõrgem, on antiretroviirusraviga võimalik mõjutada CD4-rakkude arvu, mistõttu tuberkuloosi risk HIV-positiivsetel väheneb.Seega oleks Maimetsa sõnul korrektne väita, et varakult avastatud ja õigel ajal ravitud HIV-infektsiooni korral on tuberkuloosi risk vaid pisut kõrgem kui HIV-negatiivsetel isikutel.Ta lisas, et kuigi HIV-positiivsete arv on 1990ndate keskpaigast jätkuvalt tõusnud, on suremus tänu kombineeritud antiretroviirusravile hakanud vähenema. Suremus on langenud kõikide surmapõhjuste – ka tuberkuloosi – osas märkimisväärselt.Jookseb kolme koha vahelTAI tuberkuloosiandmekogu juhataja Piret Viiklepp nentis aga, et HIV-infektsiooni ja tuberkuloosi nakatunud patsiendid on sageli narkosõltlased, mistõttu on nende ravi korraldamine väga keeruline: patsient peab korraga kolmest kohast abi saama. Tallinnas saavad narkomaanid asendusravi Lääne-Tallinna Keskhaigla (LTKH) metadooniravi keskuses, HIV-positiivsed antiretroviirusravi LTKH Merimetsa nakkuskeskusest ja tuberkuloosihaigeid ravib Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH).“Kas teie käiksite päevast päeva kolme koha vahet?” küsis Viiklepp ja vastas, et HIV-positiivsed narkosõltlased üldjuhul ei käi, mistõttu nende risk tuberkuloosi haigestuda ongi suur.Ka LTKH nakkuskeskuse juhataja Kai Zilmeri sõnul on probleemsed patsiendid sageli just sõltlased, kes kipuvad ravis vahesid tegema või ravi katki jätma.Antiretroviirusravi saajad käivad haiglas kohal korra kuus ja ravimid antakse patsiendile koju kaasa. Praegu saab LTKHs antiretroviirusravi 414 inimest, kellest metadooniravil on umbes 10%.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099