Autor: Violetta Riidas • 29. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Noorte seas populaarne mõnuaine muutub illegaalseks

Sotsiaalminister Hanno Pevkur allkirjastas määruse eelnõu, millega lisatakse sünteetilised kannabinoidid, sh noorte hulgas populaarse Spice'i-taolistes toodetes sisalduvad ained, narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja.

Eelnõu saadeti kooskõlastamiseks teistele asutustele ning eelnõu kohaselt kvalifitseerub Spice'i-laadsete toodete sisse- ja väljavedu, müük ja omamine vastavalt karistusseadustikule narkootikumidega seotud süüteoks, vahendas postimees.ee sotsiaalministeeriumi pressiesindajat.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul on äärmiselt oluline, et kõikide narkootiliste ainetega kauplemine oleks Eestis keelatud.«Spice'i-laadsete toodete turule jõudmine näitab, et narkootiliste ainetega kauplejad püüavad leida üha uusi tooteid, mida Eestis turustada. See on taunimisväärne ja riik ei saa aktsepteerida narkootiliste ainete levikut,» ütles minister.Määruse muudatus on tingitud asjaolust, et alates 2009. aasta algusest on maksu- ja tolliameti andmetel sagenenud Spice'i tellimine internetist ja kättetoimetamine posti teel.Euroopa Narkootikumide ja Narkomaania Seirekeskuse uute ainete andmebaasi andmetel on Spice'i-laadsetes toodetes leitud analüüsi tulemusena uusi sünteetilisi kannabinoide, mis omavad sarnast toimet kanepis sisalduvale psühhoaktiivsele kannabinoidile tetrahüdrokannabinoolile.Seega on tegemist toodetega, mille toime psüühikale tuleneb toodetesse lisatud inimese tervisele potentsiaalselt ohtlikest sünteetilistest kannabinoididest.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099