Autor: Siret Trull • 25. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mai Treial: haigekassa reservid tuleb kasutusele võtta

28. augustil tuleb kokku haigekassa nõukogu, et arutada 2009. ja 2010. aasta eelarvet. Kui nõukogu peaks otsustama veelgi vähendada raviasutuste lepinguid ja mitte võtta kasutusele haigekassa reserve, on see lühinägelik otsus, leiab Riigikogu sotsiaalkomisjoni liige Mai Treial. Alljärgnevalt tema seisukohad.

Haigekassa asub arutama ja analüüsima käesoleva ja järgmise aasta eelarvet. Siinkohal tuleb arvestada, et hetkel vajalikuna näivad kärped võivad anda tulevikus tunduvalt suuremad tagasilöögid kui loodetud rahaline kasu. Rasketel aegadel tuleb seada ja hoida prioriteete, mis on suunatud tulevikku. Kõikide eelarvekärbete korral tuleb meeles pidada, et panustada tuleb inimesse, tema haridusse ja tervisesse.

Põhiseaduse § 28 sätestab igaühele õiguse tervise kaitsele. Mis tähendab, et inimesel on õigus saada arstiabi ja tingimusi, mis aitavad tervist säilitada ning paneb riigile kohustuse kindlustada kõigile Eesti elanikele arstiabi kättesaadavus. Mis ei tähenda üksnes ravi, vaid ka ennetust ja taastusravi. Eestis süvenev majanduslik ja sotsiaalne ebavõrdsus erinevate inimgruppide ja riigi regioonide vahel avaldub üha rohkem ka inimeste tervises. Riigi kohustuseks on, ka majanduslikult raskel ajal, solidaarsust näidata ja otsustusi tehes vaadata tulevikku.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099