25. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seiskunud süda ootab massaaži

Elustamisega võib kaasneda hulk probleeme alates murtud roietest kuni pöördumatu ajukahjustuseni, aga kohe pärast südame seiskumist massaažiga alustamine annab elule vähemalt võimaluse.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla erakorralise meditsiini ülemarst Arkadi Popov on näinud igasuguseid juhtumeid. Elustamisega on alustatud ka ilma, et süda oleks üldse seiskunud. “Elustati inimest, kes polnud surnud. Inimesel oli alkoholimürgitus, tehti südamemassaaži ja inimene sattus haiglasse trauma tõttu,” rääkis Popov.

Tal on olnud ka juhtum, kus vetelpäästjad tegid efektiivset kaudset südamemassaaži ja patsient tuli säilinud peaajufunktsiooniga tagasi, aga koos tõsiste traumadega.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099