Autor: Violetta Riidas • 18. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ravikindlustus on nõus maksma tõeliste innovatsioonide eest

Riigi ja ravimitootjate nägemus õiglasest ravimihinnast on arusaadavalt erinev. Kui ravimitootja vaatab enda kulutusi uue molekuli väljatöötamiseks ja turule toomiseks, siis riik küsib, kui palju lisanduvat tervist selle uue molekuli abiga õnnestub osta. Ehk et riik ei osta uusi molekule, vaid täiendavat tervist.

Kui uue molekuli väärtus seisneb peamiselt uudsuses, ei ole see piisav argument lisakulu tekkimiseks ravikindlustusele. Samas oleme nõus maksma vajalikku hinda uute ravimite eest, mille kasutuselevõtt võimaldab saavutada oluliselt paremaid tulemusi või ravida suuremat hulka patsiente, näiteks tulenevalt soodsamast kõrvaltoimete spektrist.

Alternatiivsete raviviiside võrdlemine on üldtuntud ja -tunnustatud meetod, mida rakendatakse nii ravimite kui ka raviteenuste rahastamisotsuste tegemisel. Selline võrdlus toimub iga uue ravimi lisamisel soodusravimite loetellu ning selle kordamine aja möödudes ei ole tabu. Infot ravimite võrdleva efektiivsuse ja ohutuse kohta laekub ju järjepidevalt, samuti muutuvad ajas ravimite hinnad üksteise suhtes.Selge on, et kõike ravimitööstuse pakutavat ei õnnestu ravikindlustusel kinni maksta, seega tekib küsimus, millised on valikukriteeriumid. Eelistatult oleme huvitatud vanemate ravimitega võrreldes paremaid ravitulemusi võimaldavatest uutest ravimitest. Kui Eesti turule ei jõua või turult kaob ravim, mis on viies või kümnes väga sarnase teise toimeaine keskel, ning teiste toimeainete abil saavad haiged edukalt ravitud, siis probleemi pole. Kui aga jääb tulemata tõeline innovatsioon, kuna ravimitootja eeldab, et Eestis ei suudeta seda osta, on probleem.Kui Eestis suudetakse uusi ravimeid soodustuse peale võtta, ei ole karta, et uute pakkumine peatuks. Just uute ravimite turustamiskavatsusest loobumist tuleb vältida.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099