Autor: Siret Trull • 23. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Novaator: Robotkäsi võimaldab puudutust tajuda

Rootsi ja Itaalia teadlased on valmistanud intelligentse proteesi nime Smart Hand (tark käsi), mis annab seda kasutavale käe kaotanud inimesele tagasi puutetundlikkuse.

Käsi sisaldab nelja mootorit ja neljakümmet sensorit, mille kogutud teave edastatakse proteesi ja käe kokkupuutekohas olevatele närviotstele ning edasi ajju, kirjutas Physorg.

Smart Hand kasutab ära nn fantoomjäseme sündroomi, kus jäseme kaotanud inimesel mõnikord tekib tunne, et käsi või jalg on ikka veel olemas. Närvid, mis aju jäsemetega ühendasid, on ikka veel alles, ning seetõttu on vähemalt teoreetiliselt võimalik luua proteese, millega saab kaotatud jäseme funktsionaalsuse pea täielikult taastada.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099