Autor: Violetta Riidas • 19. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kokaiinivaktsiin: Läbimurret on oodata alles tulevikus

USA teadlased on välja töötanud vaktsiini, mis peaks aitama kokaiinisõltuvusest pääseda. Kas sellisest vaktsiinist on ka abi? Vastab TÜ Eesti käitumis- ja terviseteaduste keskuse juhataja Jaanus Harro.

Praegu ei ole olemas mitte ühtegi ravimit, mida saaks kasutada otsese näidustusega kokaiinisõltuvuse vastu. Farmakoloogiliste meetoditega on võimalik kokaiini tarvitamist takistada või vähendada, kuid need meetodid ei sobi humaanmeditsiini. Ka mitme muu sõltuvuse vastu kasutatavad ravimid ei ole sageli tulemuslikud, sh katsed panna inimese organism tootma uimastivastaseid antikehasid, mis seoksid ravimi enda külge ega laseks sellel pääseda ajju, sest valgumolekulid ei läbi hematoentsefaalset barjääri.

Parimaid tulemusi on saavutatud kokaiini- ja nikotiinivastaste vaktsiinidega. Katsed näitavad, et kui antikehade hulk veres saavutab kindla taseme, on kokaiinimanustamisele järgnev eufooria oluliselt väiksem.Vaktsiinide probleem on seni olnud asjaolu, et vaid osa inimestest toodab küllaldaselt antikehi. Teiseks ei saa olla kindel, et eufooriat vähendavast toimest piisab selleks, et kokaiinist sõltuv isik tegelikus elus enam uimasteid ei tarvita, kuna raskekujulise sõltuvuse väljakujunemisel juhib käitumist ka mõnust vähesõltuv vastupandamatu iha uimastit võtta.Mõne kokaiinivaktsiini uuringud on läbinud ravimiuuringute staadiumi 2a, mis täpsustab vajalikku annust. Tehtud on ka esimesed faasi 2b uuringud, mis on kavandatud juba kindla annuse toime tõhususe hindamiseks. Äsja ilmus niisuguse uuringutulemuste kirjeldus maailma kõige mõjukamas psühhiaatriaajakirjas Archives of General Psychiatry. See oli platseebokontrolliga uuring, mis näitas, et vaktsiin ei andnud üldist efekti kogu uuritavate valimi puhul. Kuid nende narkomaanide seas, kellel kokaiinivastaste antikehade tase ületas teatava piiri, oli rohkem nii neid, kes kokaiini uuringuperioodil ei tarvitanud, kui ka neid, kes küll tarvitasid, kuid poole väiksemates kogustes.Paraku mõjustavad praegused vaktsiinid vaid üht osa patsientidest ja nendelgi saavutatakse küllaldane antikehade tase ebapiisavaks ajaks. Vaktsiinide puuduseks on ka toime vaid ühe ravimi või sellega sarnaste keemiliste ainete vastu, kuna tänapäeval tarvitavad palju narkomaanid mitut uimastit.Samas on uuringud näidanud, et põhimõtteliselt on ravimisõltuvuse immuunravi võimalik.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099