Autor: Siret Trull • 10. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Martinson: kainestusmaja säästab kulutusi tervishoiule

Sotsiaalhoolekande ja tervishoiu valdkonna eest vastutav abilinnapea Merike Martinson ütles Tallinna veebilehel 8. detsembril antud online-pressikonverentsil, et kainestusmaja loomine aitab vähendada kulutusi tervishoiusüsteemileMiks oli vaja ehitada kainestusmaja, on see nii vajalik? Euroopalikus kontekstis ei ole kainestusmaja mitte kinnipidamis- ega karistusasutus, vaid kainestusmaja eemärk on avalikus kohas ebaadekvaatsete ja endaga mitte toimetulevate isikute turvalisuse tagamine ja nende vastu suunatud vägivalla ning röövimiste ärahoidmine. Oluline on ka tervise aspekt. Iga ärahoitud füüsiline kallaletung sellistele isikutele tähendab kaudset kokkuhoidu ka tervishoiusüsteemile (Näide: joobes isiku paigutamine kainestusmajja hoiab ära tema külmumise-alajahtumise-, -kehavigastuste ravi). Kuna politseil ei olnud võimalik kainestusmaja ehitada, kuid vajadus meditsiinilise kainestusmaja järele Tallinnas eksisteeris, siis leidis Tallinna linn selle ehitamiseks vajalikud vahendid - üks Eesti riik ju kõik. Mida on linn teinud, et järjekorrad arsti juurde pääsemisel oleks väiksemad?

Ravikorraldus on riigi ülesandeks, aga Tallinn on püüdnud vähendada ravijärjekordi ortopeedilistele ja kaeoperatsioonidele, toetades Tallinna keskhaiglaid operatsioonide teostamisel 2006. a kokku 8 000 000 krooniga ja 2007. a 11 500 000 krooniga. Linn toetab oma eelarvest Tallinna Kiirabi, kannab ravikindlustamata isikute ravikulud, milleks kulub üle 6 miljoni krooni, kompenseerib 2,7 miljoni krooniga vähekindlustatud elanike ravimikulud, toetab SA Tallinna Lastehaigla uimastiennetustegevust 400 000 krooniga. Samuti toetab koolitervishoiuprogrammi 1,1 miljoni krooniga ja garanteerib, et linlasel oleks ka õhtusel ja öisel ajal võimalik apteegist vajalikku ravimit osta, milleks kulub ligi miljon krooni.

Linn on toetanud keskhaiglaid täiendavate hooldusravikohtade rahastamisel, loonud tervisefondi, et toetada linnaosades tehtavat terviseedenduslikku tööd. Tallinna linna rahastamisel on linna lapsed olnud vabastatud eriarsti visiiditasust. Tänavu on selleks eraldatav summa järgmine: laste visiiditasust vabastamiseks 3 000 000 kr, hooldusravi osaliseks kompenseerimiseks 3 000 000 kr ja tervisefondiks 1 050 000 kr.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099