Autor: Violetta Riidas • 20. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enteroskoop liigub arsti käsul

Balloonenteroskoobiga saab vaadelda suuremat osa peensoolest, kusjuures endoskoopi saab arst ise juhtida.

Alates 15. novembrist 2009 lisas haigekassa tervishoiuteenuste hinnakirja balloon shy;enteroskoopia, mida pakub Eestis seni ainsana Ida-Tallinna Keskhaigla. Alles hiljuti sattus Ida-Tallinna Keskhaiglasse (ITK) üks 20aastane noormees, kellel olid väga tugevad kõhuvalud. Kuna kompuutertomograafiga oli tal leitud paksenenud peensoolesegment, siis kahtlustasid tohtrid Crohni tõbe.

“Balloonenteroskoopia käigus võetud biopsiad aga tõestasid patsiendil hoopis Bur shy;kitti lümfoomi diagnoosi ning patsient sai haiguse vastu adekvaatset ravi,” rääkis ITK gastroenteroloogia shy;kes shy;kuse vanemarst Peeter Kõiva.Alternatiiv oleks olnud kasutada kapselendoskoopi, kuid selle käigus poleks suudetud eristada põletikulist haigust kasvajalisest haigusest ning patsient oleks vajanud diagnostilist operatsiooni.See on Kõiva sõnul lähiajast üks eredamaid näiteid tööst balloonenteroskoobiga. Alates 2007. aastast, kui haigla endale enteroskoobi soetas, on nad sellega umbes sada protseduuri teinud, enamik neist diagnostilisi, kuid natuke ka raviotstarbelisi.Balloonenteroskoobiga saab vaadelda suuremat osa peensoolest, kusjuures endoskoopi saab arst ise juhtida.Laiemalt tuntud kapsel shy;endo shy;skoopi ei saa peatada ega haiguslikku kohta nähes tagasi tuua.Balloonenteroskoopia põhinäidustuseks on verejooksude diagnoosimine ja ravi, verejooksude peamine põhjus aga angiodüsplaasiad.“Kindlasti tuleks entero shy;skoopiat eelistada kapselendoskoopiale, kui tõenäoliselt on protseduuri ajal patsiendil verejooks,” rõhutas tohter.“Verejooksu puhul leiame enteroskoobiga koha üles, saame jooksu peatada või haiguse täiesti välja ravida,” lausus Kõiva. Ta lisas, et varem oli verejooksuga patsientide aitamine raske, kuna õiget kohta oli keeruline tabada.Kõige suuremat kasu näeb arst uue seadme puhul just võimaluses võtta biopsiaid peensoolehaigustest. Muude uuringutega leitud haiguslike muutuste täpsustamine, ennekõike koeproovide võtmisel, ongi olulisemaid näidustusi enteroskoopiaks.Samuti on see meetod kasulik siis, kui patsiendil kahtlustatakse peensoolekasvajat või põletikulist haigust (nt Crohni tõbi).Tuleviku suhtes hellitab shy; Peeter Kõiva lootust, et entero shy;skoopiaga saab aidata näiteks maovähendusoperatsiooni läbinud patsiente, kellel on mao normaalset anatoomiat muudetud ja ERCP teostamine võimatu. Seda enam, et mao vähendamist tuleb ette üha enam.“Loodan, et enteroskoobiga on võimalik jõuda neil patsientidel ka sapiteedeni,” lausus tohter.Tüsistusi esineb balloonente shy;roskoopia puhul harva. Üksikutel kordadel võib tekkida kõhunäärmepõletik. Rohkem tüsistusi esineb raviprotseduuride käigus, näiteks sooleverejookse ja -perforatsioone.ITKs pole Kõiva sõnul seni entero shy;skoopiaprotseduuride puhul tüsistusi ilmnenud.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099