Autor: Siret Trull • 9. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pilguheit pediaatriale

Möödunud aasta novembrikuu lõpul tähistas Tallinna Lastehaigla oma 30. sünnipäeva.

Ehituse valmimisega ei alustatud tühjalt kohalt, tekkinud uue nimetusega struktuur - Tallinna Linna Kliiniline Lastehaigla - oli otseselt Tallinna II Lastehaigla järglaseks. Uude majja liitusid arstid, õed ja muu personal ka teistest Tallinna haiglatest – Tallinna I Lastehaiglast, Tallinna Vabariiklikust Haiglast, Tõnismäe Haiglast. Vastavalt selle perioodi nõuetele liideti haiglaga ka Mustamäe Lastepolikliinik. Koos Tallinna I Lastehaiglaga anti statsionaarset ja osaliselt ka ambulatoorset abi kogu Põhja Eesti regioonile. Läbi 90. aastate tervishoiureformi sai Mustamäel asuvast haiglast ainuke laste eriarstliku abi asutus Põhja Eesti regioonis; pärast Tallinna perearstireformi laienes oluliselt konsultatiivne ambulatoorne abi, haigla sai nimeks Tallinna Lastehaigla ning muutus sotsiaalministeeriumi määruse alusel funktsionaalselt regionaalhaiglaks. Seega võib tänase Tallinna Lastehaigla puhul rääkida ka laste statsionaarse abi 70 aastasest ajaloost Tallinnas, mis algas 1940. aastal.

Laste eriarstliku abi tulevik Eestis on seotud Tallinna Lastehaigla ja Tartu Ülikooli Kliinikumi Laste- ja Kirurgiakliiniku arengutega. Ka senine koostöö Tallinna ja Tartu vahel on olnud tihe, sellest räägiti ka haigla sünnipäeva konverentsil. Eeskätt on see seotud noorte arstide ettevalmistamisega residentuuris, pediaatria- ja lastekirurgia alase koolitusega, igapäevase praktilise tööga haigete konsulteerimisel, kliiniliste juhiste koostamisega. Oluliseks on teadustegevus, kus koostöö on eriti arenenud viimastel kümnenditel, see võimaldab osalemist ka rahvusvahelistes programmides. Ehkki doktoriõpe TÜ pediaatriakliinikus on olnud edukas, kaitsti Tallinna Lastehaiglas küll alles pärast 13 aastast vaheaega 2005.aastal doktorikraad; täna on doktoriõppes 4 arsti ja üks psühholoog. Koostööd on tehtud ka lastearstide seltsi raames haigekassa dokumentide ettevalmistamisel. Tänaseid kvaliteedinõudeid silmas pidades on alustatud mõningate akuutsete ja krooniliste haigustega seotud kvaliteedinäitajate võrdlemist, kuid täiendavate kvaliteedinäitajate otsingud ja arutelud sel teemal peavad veel jätkuma.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099