Autor: Violetta Riidas • 9. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Milliste valikute ees seisab Eesti tervisesüsteemi rahastamine?

2009. aastal koostati aruanne „Võimalused Eesti tervisesüsteemi rahalise jätkusuutlikkuse tagamiseks“ sotsiaalministeeriumi, Eesti Haigekassa ja Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) Euroopa Regionaalbüroo poolt. Tegemist on hinnanguga, milline on olukord täna ja tulevikus ning milliseid on valikuvõimalused rahastamispoliitika tõhustamiseks.

Lisaks eksperthinnangule tänasele seisule ja arenguprognooside analüüsile 2030. aastani on aruande koostamisse mitmekülgselt kaasatud ka huvirühmade esindajaid – tervisevaldkonna eksperte ja juhte, poliitikuid, arvamusliidreid, teadlasi ja patsientide esindajaid. See on võimaldanud vaadata tervishoiu rahastamist laiemalt kui lihtsalt numbrilised näitajad ning pakkuda aruandes välja soovitused, mis arvestavad ka osapoolte väärtushinnangutega.

Aruandes käsitletakse mitmeid valikuvõimalusi, sealhulgas avaliku sektori tulubaasi muutmine ja laiendamine, kindlustuskaitse ulatuse (õigus ravikindlustusele, hüvitiste ja teenuste valik, omaosalus) muutmine, eelarvevahendite juhtimise tõhustamine ja tervisesektori strateegilise juhtimise tugevdamine. Erinevaid võimalusi kaaludes on tehtud soovitused, mis sobiksid nii Eesti tervisesüsteemi kui ka majanduskeskkonnaga.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099