9. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tasuline vastuvõtt indu ei tekita

Mitu haiglat on hakanud pakkuma arstide vastuvõtte tasu eest. See suurendab patsientide ootusi teenuse kvaliteedi suhtes, kuid arstid selle töö eest üldjuhul lisatasu ei saa.

“Arvatakse, et tasuliste vastuvõttude raha tähendab arsti jaoks lisatasu, tegelikult läheb see raha haiglale,” sõnastas Eesti Diabeedikeskuse juhatuse liige Marju Past põhilise vastuolu. Seetõttu ei ole nii tema kui ka Lääne-Tallinna Keskhaigla närvihaiguste keskuse juhataja Katrin Gross-Paju sõnul arstid selle töö suhtes motiveeritud.

Arstid pole eriti huvitatud“Kui küsida, kas arstid tahavad neid teha, siis ega nad loomulikult ei taha,” ütles ka Gross-Paju. Samas leiavad mõlemad tohtrid, et olukorras, kus haigekassa lepingumahud on vähenenud ja haigla ei suuda arstidele pakkuda täistööajaga tööd, on see kindlasti üks võimalus rasketes oludes hakkama saada.“Haigla saab oma töötunnid täis. Tänu sellele ei pea arstid võtma vabu päevi ja nad saavad vähemalt oma täispalga kätte,” sõnas Past.Teenuse eest tasu maksva patsiendi jaoks on rõhuasetus teine. Kui inimene maksab arsti vastuvõtu eest raha, siis tekib tal Pasti sõnul kas või alateadlikult arstiabi suhtes kõrgendatud ootus. Ta tahab saada kvaliteetset teenust kiiresti ja meeldivas õhkkonnas.“Patsient tahab tunda, et kõik jookseb, on ilusti, ei oleks ummikuid, kadunud kaarte ja et teda koheldaks hästi,” märkis arst. Kui siis miski ei vasta patsiendi ootustele, tunneb ta kohe pettumust.Arsti seisukohast on aga Pasti hinnangul igal juhul tähtis pakkuda kvaliteetset teenust.“Ma arvan, arstil on ükskõik, kas talle tuleb vastuvõtule haige, kes on teenuse eest maksnud või mitte – teenusel küll vahet ei tohiks olla. Nii tasulise kui ka tasuta visiidi hulka kuulub kvaliteetne teenindus,” leidis Past.Üldiselt on aga tasulistel vastuvõttudel käivate patsientide arv Pasti sõnul jäänud varasemaga võrreldes enam-vähem samaks, Gross-Paju sõnul mõnevõrra vähenenud. Peamiseks põhjuseks peab Gross-Paju rasket majanduslikku olukorda.Näiteks maksab tema sõnul üks visiit 235 krooni, neuroloogiliste uuringute täispakett aga juba umbes 4500 krooni. Kui inimene tuleb tasulisele vastuvõtule, peab ta ka uuringute eest maksma, kuid see võib paljudele üle jõu käia.Patsiendid vähe kursisSiinkohal ongi Pastile jäänud mulje, et järjekordadest ette ostmine on patsiendile halvasti lahti seletatud.“Patsient tahab varem vastuvõtule pääseda ega saa aru, miks ta peab analüüside eest veel juurde maksma, kui ta haigekassale ju oma osa maksab,” nentis ta.Segadust aitaks ära hoida, kui inimestele selgitada, et tasulise teenuse näol ei ole tegemist pelgalt järjekorrast ette ostmisega, vaid maksta tuleb terve teenust eest, mille hulka käivad ka uuringud. Samas on tema sõnul selge, et suur hulk inimesi endale tasulist arstiabi rahalistel põhjustel lubada ei saa ning seetõttu jäävad arstid igal juhul tegema ka palju n-ö tasuta tööd, konsulteerides oma (kroonilisi) patsiente telefoni teel või meilitsi.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099