Autor: Violetta Riidas • 10. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Homme tähistatakse ülemaailmselt neerupäeva

Homme, 11. märtsil tähistatakse ülemaailmselt neerupäeva, mille raames soovib Eesti Neeruhaigete Liit Eesti elanikele meelde tuletada neerude rolli ning olulisust hea tervise säilitamisel. Teadlikkuse tõstmise päeva eesmärgiks on suunata inimeste tähelepanu neeruhaiguse varajasele avastamisele.

”Neeruhaigus on salakaval ning vaikne. Enamasti ei anna ta vaevusi ning tihti avastatakse haigus alles hilises faasis,” ütles Neeruhaigete Liidu esinaine Kirke Kuld. ”Tervislik eluviis ja toitumine on olulised nii tervele inimesele, kui ka neile, kel risk neeruhaigustele kõrge - diabeeti, kõrgvererõhutõbe või ülekaalulisust põdevatele patsientidele ning neile, kel perekonnas esinenud neeruhaigus,” lisas Kuld.Erinevad uuringud on näidanud, et üks inimene kümnest kannatab mingi neeruhaiguse või -kahjustuse all, mille halvimaks tagajärjeks võib olla neerufunktsiooni kaotus. Üle 35-aastastel inimestel soovitatakse regulaarselt neerufunktsioone kontrollida. Viiendat korda tähistatava neerupäeva raames pakuvad nii Põhja-Eesti Regionaalhaigla kui ka Tartu Ülikooli Kliinikum tasuta neeru-uuringuid ja -konsultatsioone. Põhja-Eesti Regionaalhaigla pakub 11. märtsil Mustamäe uue X-korpuse aatriumis (J. Sütiste tee 19):kell 9-12 võimalust kohapeal anda uriinianalüüsi ja vereanalüüsi, mille alusel saab määrata neerufunktsiooni. Pärast analüüsitulemuste selgumist konsulteerivad Regionaalhaigla arstid kohaletulnuid.Tartu Ülikooli Kliinikum pakub 11. märtsil: kell 12.00-13.00 võimalust konsulteerida neeruarstidega telefoni teel: 7318 270 – dr Eino Sinimäe, 7318 272 – dr Siiri Mesikepp, dr Elviira Seppet, dr Külli Kõlvald 7318 276 – dr Mai Rosenberg kell 13.00-14.00 võimalust mõõta vererõhku, anda uriinianalüüsi ning konsulteerida neeruõe või -arstiga L. Puusepa 8 hoone II korrusel A. Linkbergi auditooriumi ees. Infot neerupuudulikkuse sümptomite, neeruhaiguse ravi ning haigusega toimetuleku kohta on võimalik leida Eesti Neeruhaigete Liidu kodulehelt www.neer.ee.Eesti Neeruhaigete Liit on loodud neeruhaigete mitmekülgseks toetuseks, nende huvide esindamiseks ja probleemide tutvustamiseks ühiskonnas. Neeruhaigeid, siirdatuid ja nende lähedasi ühendava Eesti Neeruhaigete Liidu seltsidesse kuulub 150 liiget, paraku on iga aastaga neeruhaiguste aktuaalsus tõusnud.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099