Autor: Siret Trull • 24. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Inimõiguste Kohus tahab sõltumatut kohtusüsteemi ravivigade uurimiseks

Oma äsjases otsuses asjas Lazar v. Romania 32146/05 andis kohus mõned juhtnöörid, mida riigid peaksid tervishoiuteenuste osutamisel aset leidnud vigade uurimisel arvesse võtma.

Antud asjas pöördus avaldaja kohtusse soeses tema poja surmaga Deva maakonnahaiglas Rumeenias. Anud asjas arvamuse andnud siseriiklik ekspertkomisjon ei leidnud ravi läbi viinud arstide tegevuses vigu. Kohtud lähtusid otsuste tegemisel vaid eeltoodud komisjoni otsusest ning seetõttu ei kohaldatud tervishoiutöötajate suhtes karistusi.

Euroopa Inimõiguste Kohus leidis asja lahendades, et Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste konventsiooni artikkel 2 kohustab liikmesriike looma efektiivse ja sõltumatu kohtusüsteemi, millel on sisuline pädevus ka tervishoiutöötajate võimalike tegevusvigade uurimise küsimuses. Eriti just meditsiinivaldkonnas on patsienditurvalisuse seisukohast äärmiselt oluline võimalike ravivigade kohta käivate kaebuste viivitamatu lahendamine. Lisaks eeltoodule peavad ravivigade uurimismenetluses koostatud ekspertarvamused sisaldama lisaks ekspertide poolt antud seisukohtadele ka asjakohaseid põhjendusi sellistele seisukohtadele jõudmise osas.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099