Autor: Kärt Blumberg • 6. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Novaator: Geneetiline soodumus seob rinna- ja munasarjavähi

Varasemates uuringutes on näidatud, et rinnavähki haigestunud naistel on suurem risk munasarjavähi tekkeks, kuid nüüd selgus, et see seos kehtib vaid kindlat Lääne-Rootsis levinud geenimutatsiooni kandvate naiste puhul.

Uurimisrühm oli varem kindlaks määranud spetsiifilise mutatsiooni rinnavähigeenis BRCA1, mis pärines mõnelt palju põlvkondi tagasi Rootsi läänerannikul elanud esivanemalt, kusjuures mutatsiooni esineb sageli perekondades, kus kolmel või enamal liikmel on diagnoositud rinna- ja või munasarjavähk, kirjutas Tartu ülikooli teadusportaal Novaator, vahendas Tarbija24.

«Meie varasemad uurimused näitasid, et rinnavähki põdevatel Lääne-Rootsi naistel on suurem tõenäosus haigestuda munasarjavähki kui mujal Rootsis elavatel naistel,» ütles Göteborgi ülikooli teadlane ja uurimisrühma juht Per Karlsson.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099