21. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ämmaemandad FIEks ei kiirusta

1. aprillist võivad ämmaemandad iseseisvalt retsepte ja haiguslehti väljastada, kuid omal käel tegutsema ämmaemandad siiski ei kiirusta.

MTÜ Ämmaemanduskeskus ämmaemanda Ingrid Kaoküla hinnangul õiguse jõustumine probleeme pole tekitanud. Ämmaemandate massilist soovi ettevõtjateks hakata ei ole ta täheldanud.

Kaoküla sõnul oli enamik tööandjad 1. aprillil jõustunud muudatusteks valmis: ämmaemandad pääsesid kohe esimesel päeval elektroonilistele andmebaasidele ligi ning said tõendeid ja retsepte väljastama hakata.Nõu saamiseks selle kohta, kuidas oma ettevõtte loomisega algust teha, on senini Kaoküla poole pöördunud vaid üks ämmaemand.Teenuse hind takistabOma ettevõtte tahab luua ka Kaoküla ise, kuid ta ei ole veel aktiivselt asju ajama hakanud. Käoküla sõnul on põhiline takistus iseseisva tegutsemise alustamisel tervishoiuteenuse maksumus.Ämmaemanda iseseisva vastuvõtu piirhind on aastaid olnud 71 krooni. Kaoküla sõnul kataks sellise hinnaga töötamine äärmisel juhul ruumide rentimise kulu, kuid enamaks sellest ei jätkuks. Et ämmaemand ots otsaga kokku tuleks ja endale ka palka maksta saaks, peaks teenuse hind olema 200–250 krooni.“Kui palju neid inimesi on, kes teades, et nad võivad käia ämmaemanda juures tasuta, maksaks ikkagi 250 krooni?” mõtiskles Kaoküla. Ta selgitas, et kuni teenuse hind ei muutu, saavad endale iseseisva vastuvõtu alustamist lubada vaid n-ö staarämmaemandad, kellel on välja kujunenud oma kindel klientuur, kes ei jäta nende juurde tulemata ka siis, kui peavad ise maksma.Teine võimalus on teha põhikohaga tööd kuskil mujal ning pakkuda teenust eraettevõtjana üksnes väikses mahus.Lääne-Tallinna Keskhaigla Pelgulinna sünnitusmaja peaarst Maike Parve selle üle muret ei tunne, et ämmaemandad nüüd haiglast massiliselt lahkuma ja eraettevõtteid looma hakkaks. “Mis ämmaemandaid meil kinni hoiab, on ilmselt see, et kes on hingelt sünnitusega seotud, ei taha lahkuda.”FIEdeks võivad Parve hinnangul hakata need, kes teevad üksnes ambulatoorset tööd. Ta oletas, et mingi hulk ämmaemandaid seda teed ka läheb, kuid lisas, et see võtab veel aega.Eraettevõtjatena töötavad ämmaemandad võivad tulevikus haigla töös tähendada teisigi muudatusi. Parve sõnul on arutletud selle üle, kas eraettevõtjatest ämmaemandad võiksid haigla ruumides pakkuda ka tasulist sünnitusabiteenust, kuid see teema on komplitseeritud.Arvestada tuleb ohtudegaKui sünnitus kulgeb normaalselt, tegeleb abistamisega ämmaemand. Olukorda, kus sünnituse käigus võib vaja minna operatsioonituba, ei saa aga alati ette näha. Parve tõi välja, et 20% Tallinna ja Tartu sünnitusmajades toimuvatest sünnitustest lõppeb keisrilõikega.Seetõttu on vaja täpsemalt läbi mõelda, kuidas sellise teenuse pakkumisel lepingud koostada ning kuidas korraldada koostöö arstide ja haiglaga.Tänavu aprillis jõustunud seadusemuudatus andis ämmaemandatele piiratud õiguse väljastada retsepte ja töövõimetuslehti. Lisaks saavad nad normaalse raseduse korral osutada iseseisvalt ambulatoorset tervishoiuteenust.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099