27. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas lugeda ja mõista uuringuraportit?

Tõenduspõhise meditsiini põhimõtete järgi tuleb kliiniliste otsuste tegemisel toetuda parimale teaduslikule tõendusele ja selle kombineerimisele isikliku kogemusega.

Kuidas aga parimat tõendust ära tunda? Uuringutulemuste usaldusväärsuse kinnitajateks pole Tartu Ülikooli tervishoiuinstituudi biostatistika lektori Heti Pisarevi sõnul vaid väike olulisusetõenäosus, kitsas usaldusintervall ning suur uuritavate arv. Peale statistiliste näitajate on veel hulk punkte, millele peaks uuringuraportit lugedes mõtlema.

Usaldada saab vaid igati korrektselt tehtud uuringut. Parimaks uuringu korraldamise viisiks saab lugeda randomiseeritud uuringut, kus on nii ravimi- kui ka platseebosaajate rühma valitud võrdse taustaga patsiendid. Korrektselt randomiseeritud katse tulemused peaksid seega sõltuma konkreetsest ravimist mitte patsientide taustast või käitumisest.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708