Autor: Siret Trull • 17. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arsti vastuvõtul on vererõhk kõrgem kui kodus

Teadlased leidsid taas kinnitust nn. valge kitli efektile, mis seisneb selles, et arsti juures käies tõuseb inimestel vererõhk.

Austraalia uurijad jälgisid 8500 patsienti. Leiti, et kodus vererõhku mõõtes said katsealused keskmiselt 17 ühiku võrra madalama tulemuse kui siis, kui selle protseduuri viis läbi meditsiiniõde. Kui vererõhku mõõtis arst, oli see kodus saadud mõõtmistulemusest tervelt 29 ühiku võrra kõrgem, kirjutab Tarbija 24.

Lisaks selgus, et mida lähemal oli patsiendi vererõhk normaalsele tasemele, seda vähem mõjutas arsti või õe juuresolek mõõtmistulemusi. Liigkõrge vererõhuga inimeste puhul oli kodus ja arsti juures saadud mõõtmistulemuste erinevus tunduvalt suurem.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708