Autor: Violetta Riidas • 21. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Telefonikonsultatsioon kajastub vaid aastaaruandes

TAI tervisestatistika osakonna analüütik Mare Ruuge vastus Perearstide Seltsi kommentaarile perearstide töökoormust kajastavale statistikale.

Viimasel ajal on taas olnud aktuaalsed sõnavõtud perearstide töökoormuse teemadel, kus muuhulgas on viidatud ka Tervise Arengu Instituudi (TAI) poolt avaldatavatele tervisestatistilistele andmetele. Siinkohal tervisestatistika osas väike selgitus arstide töökoormuse kajastumisest TAI poolt kogutavas tervisestatistilises aruandluses, et aidata kaasa andmete täpsemale tõlgendamisele.

TAI veebilehel avaldatav tervishoiustatistika põhineb tervishoiuteenuse osutajate poolt esitatud statistiliste aruannete kokkuvõtetel. Arsti vastuvõttude ja koduvisiitide statistika kvartalite kaupa on aastate 2008-2010 kohta kättesaadav tervisestatistika ja terviseuuringute andmebaasis (http://www.tai.ee/tstua) koos kasutatud mõistete seletuse ja metoodika kirjeldusega.Kõnealune TAI statistika esitab ja võrdleb eelmise aasta sama perioodiga üht konkreetset osa tervishoiuasutuste tööst: arsti ambulatoorsete vastuvõttude ja koduvisiitide arvu. Kuna kiirstatistikana ehk kvartalite kaupa ei koguta tervishoiu statistiliste aruannetega arsti telefonikonsultatsioone ega õendusalatöötajate iseseisvat tööd (st õe ning ämmaemanda vastuvõtte ja koduvisiite), siis neid muutusi kvartalite kaupa statistika põhjal esitada ei saa. Viimatinimetatud töönäitajaid kogutakse kord aastas aastaaruandega, et mitte suurendada teenuseosutajate koomust aruandluse esitamisel.Arsti vastuvõttude ja koduvisiitide arv ei kirjelda tervishoiuasutuste (ega perearstiasutuste) üldist töökoormust, vaid üht olulist osa sellest. Töökoormuse hindamiseks on vajalik peale õendusalatöötaja iseseisva töö ning telefoni või muude tehniliste vahendite abil tehtud konsultatsioonide ning teiste töö mahtu iseloomustavatele näitajatele (nt uuringud) teada ka nimistu suurust ning selle vanuselist koosseisu. Alles nende andmete analüüsimisel ning töötajate arvu arvesse võttes saab hinnata ja võrrelda üldist töökoormust.Kahjuks ei saa TAI vajalikku statistikat võtta Eesti Haigekassast, kuna nende poolt kogutavad andmed ei ole tervisestatistika tegemiseks alati sobilike jaotustega. Haigekassa koodid mõeldud raviarvete eest tasumiseks ja raviarvete põhjal tehtud põhjalikku statistikat haigekassa ka teeb ja avaldab. Haigekassa kasutab seejuures koode ja liigitusi, kus erinevad töötajad või tegevused võivad olla koos ning kõiki vajalikke jaotusi (nt arst/õde/ämmaemand; vastuvõtt/koduvisiit) ei saa ambulatoorse abi statistikas alati nende koodide põhjal välja tuua. Vaadeldes nii TAI kui ka haigekassa esitatud statistikat koos saab parema ülevaate tervishoiuteenuste osutamisega seotud muutustest, kui see on ainult üht allikat kasutades.TAI tervisestatistika osakond koostöös Sotsiaalministeeriumiga teeb ettevalmistusi, et tervishoiuteenuse osutajate töö ja haigestumuse statistika kogumiseks kasutusele võtta tervise infosüsteemis liikuvad teatised ning vabastada seega asutused suurest osast statistilise aruandluse koostamise kohustusest.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099