Autor: Triin Tabur • 7. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Perearstide töökoormus on endiselt suur

Meditsiiniuudistes 3. juunil avaldatud Tervise Arengu Instituudi (TAI) uuring, mille kohaselt I kvartalis külastati arsti 14% vähem, on eksitav. Andmete kogumise iseärasuse tõttu on arvestusest kahjuks välja jäänud pereõdede iseseisvad vastuvõtud ning telefonikonsultatsioonid. Seega ei peegelda statistika tegelikkust.

TAI statistika loob väära mulje perearstide esmatasandi töökoormusest. Tervishoiuteenuse osutajad on Eestis sunnitud esitama aruandeid dubleerivalt mitmele erinevale asutusele, kusjuures aruannete vormid on erinevad. Iga kvartali kohta esitavad tervishoiuteenuse osutajad TAI-le aruande arsti vastuvottude ja koduvisiitide arvu kohta. Samas ei kajastata kvartaliaruandes oendusalatöötajate iseseisvat tööd ega muid konsultatsioonivorme (telefoni -ja meilikonsultatsioonid). Lisaks on tervishoiutöötajatel kohustus esitada teistsuguseid andmekoosseise muudele asutustele. Kõige täpsemalt peegeldab tehtud töö mahtu ja profiili Eesti Haigekassale esitatav aruandevorm.

Pereõdede vastuvõtt ning telefonikonsultatsioonid on perearstikeskustes rakendatud kaasaegsed töövormid. Paljud terviseprobleemid saavad lahenduse telefonikonsultatsiooni käigus või pereõe vastuvõtul. See ei tähenda arsti töökoormuse vähenemist, mida statistika põhjal võiks järeldada, vaid seda, et perearst saab patsiendi huvides keskenduda ainult arsti erialasele tööle.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099