Autor: Kadi Heinsalu • 6. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Orkester-arstid juhatavad riigihaiglast eraäri

TÜ Kliinikumi silmakliiniku juhataja Pait Teesalu on mees nagu orkester. Veerand koormusega juhib ta riigihaigla kliinikut, kuid ülejäänud ajal müttab OÜs Oftop ja enda nime kandvas silmakirurgiafirmas, mille operatsioonisaal asub hoopis Viljandi haigla ruumes.

Teesalu muutus väga tõrksaks, kui küsisin tema ülimadala koormuse kohta TÜ Kliinikumis. “Sellepärast jõuangi kolmes kohas töötada, et kliinikumis on mul ainult veerand kohta. Sobib? Patsiendi jaoks on oluline, et ravi oleks kättesaadav. 80aastasel memmel on Tartus palju raskem käia lõikusel kui Viljandis. Miks Viljandis? Viljandi on üks suuremaid Lõuna-Eesti linnu. Viljandi ei ole Tartust väga kaugel ja… Tõrvasse peaksin teie arvates minema või?” oli Teesalu sapine.

Teesalu suurosalusega OÜ Oftop on nelja viimase aasta jooksul maksnud omanikele 2,7 miljonit krooni dividende, sellest 600 000 krooni tänavu. Viljandis silmalõikustega tegelev, ainuisikuliselt Teesalule kuuluvast kliinikust on aga arst nelja viimase aasta jooksul endale välja maksnud ligikaudu 4 miljonit krooni dividende. Sel aastal kokku 900 000 krooni.Oftopile maksab haigekassa tänavu patsientide ravimiseks 2 miljonit ja Pait Teesalu Silmakirurgia OÜ-le 4,75 miljonit krooni.“Kas dividendide maksmine on keelatud või!? Kas see on kuritegu? Kasumi taga on tubli töö. Jah, neid lõikusi tehakse haigekassa lepinguga. Kas see on ka kuritegu?” muutus arst üha pahuramaks.Teesalu sõnul ei teeks ta erapraksises ühtki lõikust, kui tal haigekassa lepingut ei oleks. Lepinguta jäämine tähendaks äriühingule automaatselt kehvemat majandustulemust.“Sel juhul paneksime kliiniku kinni ja läheksime näiteks Soome. Lõikus on küllalt kallis. Selle 8000 krooni võib noor inimene letti laduda, aga vanainimese jaoks on see suur summa,” lisas Teesalu.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099