Autor: Violetta Riidas • 7. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kes ja millal on valmis?

Türil 14. augustil toimunud kodusünnituse teemaline konverents tekitasid taas kord elava diskussiooni nii foorumites kui meedikute hulgas.

Maailma Terviseorganisatsioon tunnustab kodusünnitust kui turvalist valikut madala rasedus- ja sünnitusriskiga naistele ning naise õigust valida oma sünnituse kohta.

Enamuses Euroopa Liidu riikides on kodussünnitus reguleeritud. Skandinaavias toimub reguleeritud oludes kodus 1-2% sünnitustest, Hollandis üle 30%. Eesti sünniregistri andmetel toimus 2009.a. planeeritult kodus 0,5% (76) sünnitustest, need andmed ei sisalda üleviimisi haiglasse.Juba 2001.a. sotsiaalministeeriumis toimunud ümarlaual leppisid Eesti Kodussünnituse Toetusühing, Eesti Ämmaemandate Ühing ja Eesti Naistearstide Selts kokku kodussünnituse võimaliku korraldamise Eestis. Aastal 2006 ütles õiguskantsler, et ei ole olemas mõistlikke põhjendusi sünnitajate vaba eneseteostuse piiramise osas ja sünnitusega seotud piirangud ei ole kooskõlas põhiseadusega. 2008.a. iseseisva ämmaemandusabi teenuse reguleerimist arutanud riigikogu sotsiaalkomisjon juhtis sotsiaalministeeriumi tähelepanu vajadusele leida kiiresti lahendus kodussünnituse legaliseerimiseks. 2010 ämmaemandate konverentsil diskuteeriti sotsiaalministri osalusel küsimuse „Kas Eesti ühiskond on kodusünnituseks valmis?“ üle.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099