Autor: Violetta Riidas • 8. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üld-IgE lagi saavutatakse viiendal eluaastal

Normaalne üldine immuno shy;globuliin E (IgE) ei välista allergiat ja vere IgE sisalduse suurenemise puhul ei pruugi olla allergiat, selgus uurimistööst.

Siiski on üld-IgE väärtuse juures <10 kU/l väga väike allergia ja spetsiifiliste IgE antikehade esinemise võimalus.

Üld-IgE lae saavutavad lapsed juba viieaastaselt, mitte teismeliseea alguses, nagu viitab enamik Põhja-Euroopa uuringuid. Ka meie uuringus oli viieaastaste üld-IgE väärus sama kui kümneaastastel (37 kU/l vs. 34 kU/l).Uurimistöö eesmärk oli teha kindlaks, millistesse piiridesse jäävad Eesti laste üld-IgE väärtused sõltuvalt vanusest, soost ja teistest mõjuteguritest (atoopia, allergiahaigus, parasiidid).Uuringu juhuvalimi moodustasid kahe prospektiivse allergiauuringu lapsed.Esimesse gruppi kuulunud lapsed on sündinud Tartu naistekliinikus ajavahemikus november 1993 kuni veebruar 1994 ja teise grupi lapsed vahemikus veebruar 1997 kuni juuni 1998. Lapsi jälgiti 3, 6 ja 12 kuu vanusena ning 2, 5, 10–12 aastasena.Allergiahaiguse diagnoosikriteeriumid olid ühesugused mõlemas uuringugrupis. Lastele tehti nahatorketestid, seerumis määrati spetsiifilised IgE antikehad samade allergeenide suhtes ning ka üld-IgE sisaldus. Uuritud allergeenid olid muna, piim, kodutolmulestad (Dermatophagoides pteronyssinus ja Dermato shy;pha shy;goides farinae), kass, koer, kask, timut ja puju. Kümne aasta vanuselt lisandus prussaka allergeen.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099