Autor: Triin Tabur • 20. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kirurginoa alternatiiviks lööklaine

Kehaväline kivipurustus lööklainega leiutati 1980. aastal. Enne seda kasutati neeru- ja kusejuhakivide ravis ainsa meetodina avatud kirurgilist ravi.

Avatud kirurgilise operatsiooni või endo shy;skoopiliste protseduuridega võrreldes pole ravi kehavälise lööklainega (ESWL – extracorporeal shock wave lithotripsy) nii invasiivne. Patsient vajab selle käigus vähem valutustamist ning tulemus on võrreldav invasiivsete meetoditega.

Esimese põlvkonna litotrip shy;toritega (Dornier HM3) ravimisel asetati patsient veega täidetud vanni. Teise ja kolmanda põlvkonna lito shy;triptorite puhul kasutatakse vanni asemel aga silikoonmembraaniga ümbritsetud veepalli, et lained läbi naha juhtida.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099