Autor: Kadi Heinsalu • 24. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kai Kimmel: ravimitel vahe ikka on

Vaatamata ravimiameti kinnitusele, et geneeriliste ja originaalravimitel ei ole vahet, tõdeb apteekrite liidu esinaine Kai Kimmel, et need ei ole sajaprotsendiliselt võrreldavad.

"Ma väga tahaksin, et nad oleksid ühe võrdusmärgiga, aga nad ei ole," sõnas Paide Apteeki juhatav Kai Kimmel. Tema sõnul sõltub väga palju abiainetest. Tabletivariante on palju, ka sellest sõltub mõju. Tootmisprotsessid on eri tootjatel erinevad, sada protsenti samasust eri tootjate puhul ei saa tagada, isegi kui toimeaine on täpselt sama, jätkas Kimmel. "Seega sada protsenti väita ei saa, et originaal ja geneerik on samane," lausus Kimmel.

Kimmel jätkas, et kuigi kõik räägivad, et toimeaines pole vahet, siis keegi ei räägi, et kõrvaltoimetes on vahe. "Meile tuuakse vahel tagasi geneeriline ravim, et jalad on nüüd paistes, varem ei olnud," kirjeldas ta olukorda. Kimmeli sõnul ei tea ju täpselt, kas põhjus oli ravimis, kuid ometi selliseid juhuseid on. Ta lisas, et ravimisel põhineb palju usul ja psühholoogial. Tema isiklikult usub originaali, kuna selle taga on korralikud ravimiuuringud. "Kuid arusaadav, et kui raha ei ole, siis on vaja osta geneeriline ravim," lisas ta. Geneeriliste ravimite puhul piirub uuring tavapäraselt ühe keskealiste tervete inimeste grupi uuringuga, jätkas Kimmel.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099