Autor: Violetta Riidas • 8. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üks aspiriin päevas võib vähendada vähisurma riski 25 protsenti

Briti meditsiiniajakirja The Lancet poolt 25 570 patsiendi põhjal teostatud uuring näitab, et pikaajaline suremus langes kõikvõimalikke vähiliike põdevate isikute hulgas, kes viis aastat iga päev väikese annuse aspiriini võtsid.

Ida-Anglia ülikooli siirdemeditsiini professor Alastair Watson ütles, et nimetatud tulemused «tõestavad taas kord, et aspiriin on maailma kõige imelisem ravim, teistest mäekõrguselt üle», kirjutas E24.

Aspiriin kärpis pärasoolevähki suremise riski 40 protsendi, söögitoruvähi puhul aga 60 protsendi võrra. Kui Saksa firma Bayer 19. sajandi lõpus aspiriini sünteesis ja massturule tõi, tähendas see ühtlasi nüüdisaegse ravimitööstuse sündi. Paljud eksperdid on seda meelt, et esimene ravim jäigi ületamatuks.Ravimi peamine negatiivne kõrvalmõju täiskasvanutele oli verejooks maos, kuid see puudutas vaid ühte inimest 2000 seast ning ei olnud väikeste annuste puhul praktiliselt kunagi surmav, ütles professor Peter Elwood Cardiffi ülikoolist, kes on uurinud aspiriini ligi 40 aastat. Ravimi peamine negatiivne kõrvalmõju täiskasvanutele oli verejooks maos, kuid see puudutas vaid ühte inimest 2000 seast ning ei olnud väikeste annuste puhul praktiliselt kunagi surmav, ütles professor Peter Elwood Cardiffi ülikoolist, kes on uurinud aspiriini ligi 40 aastat.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099