Mediteerimisega kaasnevad muutused ajus

Kuigi mediteerimise positiivset mõju nii
kehale kui ka hingele on täheldatud ka varasemates teadustöödes, ei ole senini
kindlat põhjuslikku seost mediteerimise ning hallaine tihenemise vahel leitud.

On arvatud, et meditatsiooni positiivne mõju tuleneb selle lõõgastavast ja rahustavast toimest. Sara Lazer väidab oma värskes teadustöös, et Massachusettsi Ülikooli juures läbi viidud eksperimentaalsetes uuringutes õnnestus tema uurimisrühmal tuvastada mediteerimisega kaasnevad strukturaalsed muutused ajus, vahendas teadus.err.ee.

Lazar on mediteerimisega seotud uurimistöid avaldanud ka varem, tuues välja, et meditatsiooni praktiseerimine mõjutab kognitiivset võimekust, parandab mälu ja vabastab stressist. Nüüdses uurimistöös jälgiti 16 mediteerimist praktiseeriva vabatahtliku ajus toimuvaid muutusi 8 nädala vältel. Samal ajal viidi paralleelsed magnetresonantsuuringud (MRT) läbi ka kontrollgruppi kuulunud 17 inimesega.

Katses osalenud inimesed olid algajad mediteerijad, mistõttu neil ei olnud kontrollgrupiga võrreldes lähtestaadiumis eeliseid. Seetõttu oli võimalik 8 nädala pärast mediteerijate ja mittemediteerijate ajus toimunud muutusi võrreldes teha otseseid järeldusi selle kohta, kuidas igapäevaselt keskmiselt 27 minutit sisekaemust aju struktuuri mõjutab.

MRT uuringuis nähti, et mediteerijail suurenes hallaine tihedus hipokampuses- aju piirkonnas, mida seostatakse õppimise ja mäluga. Koe tihenemine oli meditatsiooni praktiseerijail toimunud ka aju piirkondades, mida seostatakse eneseteadvuse, kaastunde ning introspektsiooniga. Osaliste tunnistused stressi vähenemisest korreleerusid MRT uuringuis tuvastatud hallaine tiheduse vähenemisega mandelkehas.

Seda, et toimunud muutused olid põhjustatud just mediteerimisest, tõendab fakt, et mittemediteerijatest kontrollgrupil sarnaseid muutusi ajus ei tuvastatud.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.