Autor: Kadi Heinsalu • 3. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Perearstid taotlevad ühe asemel kaht õde

Perearstide selts on juba mõnda aega pidanud sotsiaalministeeriumiga läbirääkimisi kahe õe palgal pidamise võimaluste üle, kuna töökoormus on väga suur. Ametnikud on põhimõtteliselt nõus, kuid kiiret lahendust ei luba.

Kahe õe teema on juba mõnda aega ka ministeeriumis arutatud, aga tegudeni ei ole jõudnud. Tallinna Perearstide Seltsi juht Vanda Kristjan rääkis Meditsiiniuudistele, et tänaseks olukord selline, et perearsti töökohustusi tuleb aina juurde ja töökoormus on väga suur. "Reaalsus on ka see, et pereõe töövaldkonnad laienevad, plaanitud on rida muudatusi ja tegelikult oleks koolitatud pereõe õigest töösse rakendamises veel reservi. Esmatasandi põhiülesanne on olla esmaseks kontaktiks, esmanõustajaks ja õpetajaks, see aga vajab piisavalt aega. Minu arvamus on selline, et ühe perearsti kohta peaks olema vähemalt kaks pereõde."

Sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna juhataja Heli Paluste vastas, et suund õe rolli suurendamisele esmatasandil on kokku lepitud esmatasandi tervishoiu arengukava koostades ning selle on kooskõlastanud nii haigekassa kui perearstide selts ja kinnitanud sotsiaalminister. See on hädavajalik, vabastamaks arsti sisuliselt õe pädevusse kuuluvatest tegevustest, kinnitas Paluste. "Prioriteetide seadmisel tuleb meeles pidada, et esmatasandi tõhus toimimine on süsteemi jaoks kriitilise tähtsusega. Samas tuleb aru anda, et sellist muudatust süsteemis saab teha järk-järgult," lisas ta.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099