Ravimiamet: illegaalsed ravimid ilmselt ei kao kunagi

Ravimiameti hinnangul on illegaalsete
ravimite müük turgudel küll vähenenud, kuid sarnaselt salaalkoholi ja -tubakaga
ei kao need ilmselt kunagi - müük kolib lihtsalt internetti, kirjutas Delfi.

„Meil on hea meel, et aastatepikkune töö hakkab vilja kandma ja turgudelt ei ole ravimeid enam hõlpsasti saadavad,“ ütles ravimiameti inspektsiooniosakonna juhataja Gert Klaasen. Samas möönis ta, et ebaseaduslikult müüdavate ravimite, eriti Venemaa päritolu ravimite probleem jääb meile pikaks ajaks, seda ajaloolisel ja geograafilisel põhjusel.

„Sarnaselt ebaseadusliku alkoholi ja tubakaga ei kao illegaalselt müüdavad ravimid ilmselt kunagi, saame omalt poolt vaid piirata levikut kontrollimise ja inimeste teadlikkuse tõstmisega,“ tõdes ta.
Klaaseni sõnul on ravimiamet koos politseiga kontrollinud ravimite müümist turgudel ja tänu tähelepanelike inimeste vihjetele kontrollinud kioskeid, kus väidetavalt müüakse ravimeid. Kioskites ei müüdud küll ravimid vaid toidulisandeid, kuid inimesel on tihti raske neil vahet teha – välimuselt on need tihti sarnased. Kindlasti ei ole Klaaseni sõnul asjaosalistele jäänud märkamata ühe Keskturu müüja kriminaalkorras süüdimõistmine ja karistusena reaalse vangistuse kandmine, mis kindlasti on preventiivse mõjuga.

„Majandusreeglid kehtivad ka varimajanduses - turgudel ja internetis ei müüda ainult „odavaid“ ravimeid, vaid ravimeid, millel on nõudlust,“ tõdes Klaasen. Tema sõnul on nõudluse põhjused erinevad. „Palju on iseravimist, kus ei pöörduta raviarsti poole, vaid ravitakse iseenda tarkusest,“ selgitas ta. „Elustiili, näiteks potentsiravimite, puhul võib olla tegemist ka valehäbiga ja soov hoida raha kokku.“

Samas, olenevalt ravimist, võib Klaaseni sõnul ebaseaduslikult müüdav ravim olla isegi kallim apteegis müüdavatest analoogidest. Kasutatakse ära inimeste teadmatust ja usku just nende ravimite toimele.
Suurim probleem on Klaaseni sõnul interneti teel müüdavad ravimid. Ta viitas maailma terviseorganisatsiooni WHO hinnangule, et illegaalsete veebilehtede kaudu müüdavatest ravimitest on kuni 50 protsenti võltsravimid, mis on väga suureks ohuks inimeste tervisele. „Tarbijal on pea võimatu vahet teha, milline internetiapteek on legaalne, milline mitte,“ ütles Klaasen. „Ravimite müük interneti teel ja ravimite kättetoimetamine postiteenuse vahendusel on keelatud,“ hoiatas ta. „Nii „tururavimite“ kui ka interneti teel ostetud ravimite päritolu, koostis ja hoiutingimused on teadmata. Sellise ravimi tarbimine võib põhjustada tõsise terviserikke või isegi surma.“

Lisa kommentaar

  • Merike Kungla

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.