Autor: Triin Tabur • 25. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ülekoormatud perearstid ootavad e-saatekirja

Ootused perearstiabile on võrreldes kümne aasta taguse ajaga suuresti tõusnud, samuti on kasvanud arstide töökoormus. Töökorraldus ja rahastamine on aga jäänud juba mõnda aega toimunud muudatustele jalgu ning vajaks kõvasti ümberkorraldamist, tõdes perearstide seltsi juht Ruth Kalda.

«Arsti juba külastatakse meil palju sagedamini - näiteks võrreldes 2001. aastaga on 2010. aasta visiitide arv perearstide juurde tõusnud 57 protsenti,» sõnas Kalda uudisteportaalis tarbija24. «Ei saa öelda, et inimesed on haigemaks jäänud - tervisenäitajad ju paranevad, aga ilmselt on ootused perearstiabile suuremad.»

Samas on riik ka kohustusi perearstidele kõvasti juurde pannud, eeldades, et see peaks olema kõigile inimestele kättesaadav ja igakülgset abi andma. «Näiteks on lisandunud enamate krooniliste haigete ravi ja diagnostika, samuti kooliealiste laste profülaktiline jälgimine. Lisaks tervisehindamised, töövõime kaotuse hindamine. Lisaks räägitakse ka üha suuremast rollist tervise edendamisel, preventsioonil, aga selle kõige juures ei ole paraku inimressurssi juurde tulnud, pigem näeme nappust nii arstidest kui ka pereõdedest,» sõnas Kalda.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099