Autor: Kadi Heinsalu • 13. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Odavaima ravimi apteeki ostmise nõue sai määruseks

Sotsiaalministeeriumis lõppes eelmisel nädalal kooskõlastusring määrusele, millega apteekidele ja teistele ravimite hulgiostuõigusega isikutele pannakse kohustus osta sisse soodsaima hinnaga ravimeid, mille kohta on sõlmitud hinnakokkulepped.

Seni valitseb vahel apteekides olukord, et kuigi riik tegi kampaania korras teavitustööd odavaimate ravimite eelistamiseks ja kindlustas neile ka hinnakokkulepete läbi korvamise, siis apteegis seda ravimit ikka müügil polnud, kuna hulgimüüjal, kes apteeki varustas, polnud kohustust odavaimat ravimit sisse osta.

Määrusega muudetakse ravimiseadust. Muudatus ei puuduta hulgimüüjaid, kes turustavad ainult ühe müügiloa hoidja ravimeid. Muudatus ei kohusta hulgimüüjaid hankima kõiki ravimeid, mille kohta on sõlmitud hinnakokkulepe, kuid kohustab tagama eelisjärjekorras hinnakokkuleppega ravimi kättesaadavus ja pakkumine apteekidele ning teistele ravimite hulgiostuõigusega isikutele. Muudatus toetab seletuskirja järgi apteekidele kehtestatud kohustuse täitmist pakkuda patsientidele soodsaima hinnatasemega ravimeid; samuti toetab muudatus hinnakokkuleppe poole ehk müügiloa hoidja kohustuse täitmist, s.o tagada ravimi järjepidev kättesaadavus Eestis. Ühtlasi motiveerib muudatus müügiloa hoidjaid praegusest enam sisenema hinnakokkuleppe sõlmimise protsessi, võimaldades riigil saavutada suurem järjepidevalt müüdavate ravimite valik ja nende soodsamad hinnad.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099