Autor: Triin Tabur • 2. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine. Imikute toidus on pahatihti liiga palju soola
Suurbritannias läbi viidud uuringu kohaselt
on ligi 70% kaheksa kuu vanuste beebide soola (naatriumkloriid) tarbimine riigis
kehtivast soovitatavast maksimumist kõrgem. See on põhjustatud soolasest ja
liigselt töödeldud toidust, nagu pärmiekstrakt, lihakastmed, küpsetatud oad ja
konservspagetid, mida imikutele saareriigis söögiks pakutakse, vahendas ERRi
teadusportaal.
Lisaks on paljude imikute peamiseks joogiks lehmapiim, mille soolasisaldus on tunduvalt kõrgem kui rinnapiimas või piimasegus. Ekspertide sõnul ei tohiks lehmapiim olla lapse põhijoogiks enne üheaastaseks saamist.
Analüüsis kasutati andmeid 1178 beebi kohta, kes olid sündinud aastatel 1991/92 ja osalesid Bristoli ülikooli 90. aastate laste uurimuses. Teadlased analüüsisid tol ajal 8-kuuste imikute dieedipäevikuid, mida nende emad pidasid 3 päeva jooksul. Soola tarbimise alusel jaotati lapsed nelja gruppi.