Autor: Violetta Riidas • 26. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viigimaa: eestlased tarbivad liiga palju soola

Eestlased saaksid vähem soola tarbides end tervemana hoida, ütles Põhja-Eesti Regionaalhaigla kardioloog Margus Viigimaa. Kuigi normi järgi on soovitatav süüa ööpäevas vähem kui 5 grammi keedusoola, tarbivad eestlased üle 10 grammi.

Juba aastaid pööravad Euroopa Hüpertensiooniühing ja Euroopa Kardioloogide Selts suurt tähelepanu keedusoola tarbimise piiramisele, kuna mitu epidemioloogilist uuringut on näidanud, et rohke soola tarbimine on oluline tegur hüpertensiooni tekkimisel ning et vähema soola söömine langetab vererõhku.

Näiteks uuringu “Intersalt: The International Study of Salt and Blood Pressure” kohaselt langetas keedusoola tarbimise vähendamine ööpäevas 10,5 grammilt 5 grammini vererõhku 5 mm Hg võrra.“Uuringud näitavad selgelt, et seos vererõhu ja soola tarbimise vahel on olemas,” rääkis Viigimaa.“Loomulikult on patsientide soolatundlikkus erinev. Soolatundlikumad on mustanahalised ja vanemaealised inimesed, diabeetikud, kroonilist neerupuudulikkust ja kõrgvererõhutõ shy;be põdevad inimesed,” lisas ta.Tundlikkus soola suhtes sõltub neerude tööst ehk sellest, kuidas neerud naatriumi eraldavad.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099