Suvel tuleb traumasid rohkem ette kui talvel libedaga

Tartu Ülikooli Kliinikumi erakorralise
meditsiini osakonnas aidati juunis-juulis 4322 abivajajat, seda on 335 võrra
rohkem kui mullu samal ajal.

«Vastupidi üldlevinud arusaamale, et talvel on libe, inimesed kukuvad ja vigastusi on rohkem, on traumade tippaeg tegelikult suvi,» ütles kliinikumi avalikkussuhete spetsialist Ene Selart. Aasta läbi tuleb ööpäevas traumakabinetti keskmiselt 60 patsienti, aga suvisel ajal kasvab see arv 70–80ni.

See-eest nädalavahetustel läheneb vastuvõetud patsientide arv ööpäevas sajani. «Suvel on öö nagu päev, eriti nädalavahetustel,» möönis TÜ Kliinikumi traumatoloogia- ja ortopeediakliiniku ambulatoorse osakonna vanemarst-õppejõud Merike Šeffer. Enamasti tullakse siiski kergemate vigastustega ning haiglaravile jäetakse vaid viis protsenti saabunutest.

Kui talvel on kõige sagedasemad traumad luumurrud, siis suvi on haavade kõrghooaeg.

Loomahammustused, klaasikillud, naelad ja muruniidukid võivad hooletuse korral osutuda kindlaks piletiks traumapunkti. Šeffer rõhutas, et sellised vigastused on sageli rasked ja lõpevad tihtipeale pöördumatute tervisekahjustustega.

«Muruniiduk vigastab tavaliselt varbaid ja saag labakätt,» märkis ta. «See pole üldse harv juhtum, kui tuleb amputeerida.»

Suvel on palju ka liiklusõnnetusi, mille tagajärjel satuvad sageli traumapunkti jalgratturid. «Kui jalgrattur on kukkunud kraavi, on tema vigastused kergemad,» tõdes Ene Selart. «Aga kui on olnud jalgratta ja auto kokkupõrge, siis on jalgratturi vigastused tõsised.»

Kuna suvel kooli ei ole ja lapsed on tihtipeale järelevalveta õues, juhtub nendega ka palju õnnetusi. «Need kurikuulsad batuudid, mille pealt kukutakse, põhjustavad suviseid tüüpvigastusi,» rääkis Selart ja lisas, et traumad tulenevad enamasti siiski sellest, et laps on jäetud omapäi.

Vägivallast tingitud vigastused sünnivad alatasa mõnel suveüritusel liigsest alkoholitarbimisest.

Šefferi hinnangul saab kaklustes kõige enam viga pea. Löögist tekivad põrutused, marrastused ja haavad ning tõsisemad juhtumid kulmineeruvad näo- ja koljuluude murdudega ning verevalumitega ajus.

Selarti väitel annavad alkoholi tarvitanud patsiendid öisel ajal tooni ka traumapunktis.

«Kui kliinikumi personali poolt vaadata, on meedikutel väga raske purjus patsientidega tegeleda,» möönis ta. Joobes patsiendid alluvad korraldustele raskemini ja muutuvad tihtipeale ise arstide või õdede vastu vägivaldseks. «Ei saa ära unustada ka verbaalset vägivalda – haiglas püütakse aidata purjus inimest ja vastutasuks on selline räige sõnum,» lisas Selart.

Traumapatsiendid

• Traumapatsientidest 10% on 65-aastased ja vanemad, 20% lapsed ja 70% tööealised.

• Meestega juhtub õnnetusi kaks korda sagedamini kui naistega.

• Kõige arvukam patsientide rühm on mehed vanuses 20–29 eluaastat.

• Tavaline patsient on 24-aastane mees.

• Üks kolmandik vägivaldsete vigastustega patsientidest on joobes.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.