Tõhusam tuberkuloosivaktsiin tulekul

Tuberkuloos kuulub 21. sajandil kõige
surmavamate haiguste esikümnesse. Maailma Tervishoiuorganisatsiooni andmetel
sureb tuberkuloosi igal aastal pea kaks miljonit inimest. Eestis nakatub aastas
200-300 inimest, kirjutas Novaator.

Tuberkuloosi tekitab bakter Mycobacterium tuberculosis. Tõvestaja vastu kasutatakse vaktsiini, mis sai nime oma väljatöötajate prantsuse mikrobioloogide Calmette´i ja Guérini järgi ning sisaldab nõrgestatud veisetuberkuloosibaktereid. BCG-vaktsiin pole paraku väga tõhus, see pakub kaitset kuni 80 protsendil juhtudest. Siiski kaitseb see enamasti raskesse tuberkuloosi haigestumise ja ohtlike tüsistuste eest. Eestis vaktsineeritakse BCG-ga 1-5 päeva vanuseid lapsi.

Üha kasvav antibiootikumiresistentsus nõuab siiski tõhusamat tuberkuloosivaktsiini.

New Yorgi Albert Einsteini meditsiinikolledži teadlased uurisid tuberkuloositekitajaga samasse perekonda kuuluvate bakterite geene esx-3, mille variandid on olemas kõikidel mükobakteritel. Just need pärilikkusaine jupid aitavad tuberkuloosibakteritel keha kaitsesüsteemidest kõrvale hiilida. Kui nende DNAst esx-3 geenid välja lõigata, siis mikroobid hukkuvad. Lähisugulane M. smegmatis seevastu suudab ka ilma nende geenideta hakkama saada.

Uurijad panid tuberkuloositekitaja geenid tema sugulasse ning avastasid, et selline bakter tekitab hiirtel immuunsuse tuberkuloosi vastu.

Tuberkuloositekitajaga nakatatud hiired, keda polnud üldse vaktsineeritud, surid keskmiselt 54 päeva pärast tõvestajatega kokku puutumist.

BCG-ga vaktsineeritud närilised elasid pärast tuberkuloosibakteritega nakatumist 65 päeva. Need hiired, kelle kehasse süstiti uut laboris loodud bakterit, elasid nakatumisjärgselt keskmiselt 135 päeva. Umbes viiendik sellistest hiirtest jäi ellu ka kahesaja päeva järel ning nende loomade kehast ei leidnud uurijad enam mingeid märke tuberkuloositekitajatest.

"Meie vaktsiin kaitses hiiri paremini kui seni kasutatav vaktsiin," ütles uurimuse autor William Jacobs.Ta hoiatas siiski, et vaktsiin vajab veel palju täiustamist, kuna loomkatsetes paranes täielikult vaid viiendik nakatunutest.

Uurimus ilmus ajakirjas Nature Medicine.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.