Autor: Merike Kungla • 23. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elu pikendavate geenide mõju kahtluse all

Sirtuiini nimeline valk ei pikenda eluiga, vahendab Novaator Londoni ülikooli kolledži uurimust.

Sirtuiine uurivad biokeemikud juba üle kahekümne aasta. Sir-2 nimeline proteiin leiti pärmidest, samuti on see olemas ümarussil Caenorhabditis elegans ning äädikakärbsel. Sarnaseid valke leidub ka imetajatel.

2001. aastal leidis Massachusettsi tehnoloogiainstituudi teadlane Leonard Guarente, et sirtuiinid võivad olla seotud eluea pikenemisega. Imepäraseid molekule pidi aktiveerima madala energiasisaldusega toit. Pärast seda on sirtuiine hoogsalt uuritud, et neid kasutada ravimitööstuses.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099