Kas Eestil oleks vaja eesnäärmevähi skriiningprogrammi?

Täna toimub Tallinnas rahvusvahelise
vähinädala teaduskonverents „Vähk meestel – ennetamise, varajase avastamise ja
ravi kaasaegsed võimalused“.

Margus Punab, TÜKi meestekliiniku juht: „Olen veendunud, et Eesti vajab seda programmi, kuid iseasi, kuidas see üles ehitada. Meestel on ka vähene harjumus arstil käia. Perearstid vajavad tõuget tegeleda meestega, see annaks ka üldise tõuke meeste tervise positiivse arengu suunas. Võib olla tuleks ennetus lülitada perearstide töösse sarnaselt südamehaiguste ennetamise programmiga. Liita perearsti töösse PSA testi tegemine... See oleks oluliselt odavam kui eraldi skriiningu käivitamine.“

Ülo Zirel, PERHi Üld- ja onkouroloogia keskuse juhataja: „Eesti vajaks, kas just päris sõeluuringut, kuid kindlasti programmi, kus mehed ise akt pöörduvad arsti juurde. Praegu avastatakse 35% eesnäärmevähist kahjuks kaugelearenenud vormis. Võiks käivitada sarnaselt muule maailma office space programmi – nii kui mees arsti juurde läheb, võetakse talt lisaks muule ka PSA.“

Mihhail Žarkovsk, TÜK uroloogiakliiniku uroloog: „Mõnes piirkonnas õnnestunud tänu skriiningule vähendada üldsuremust, samas mõnes avastati küll rohkem vähki, kuid vähisuremust vähendada ei suudetud. Eestis oleks vaja tõesti office space programm– kui patsient läheb perearstile võetakse talt PSA ja mõned perearstid juba ka teevad seda.“

Vahur Valvere, PERHi onkoloogia- ja hematoloogiakliiniku juhataja: „Meetod, mis valitakse polegi nii tähtis kui see, et see Eestis töötaks. Tuleb arvestada kohalikke olusid.“

Maris Jesse, TAI juht: „Hea uudis on see, et Eesti meeste keskmine eluiga on kõrgeim kui kunagi varem. Meeste ja naiste keskmise eluea vahe on siiski pea suurim Euroopas – umbes 10 aastat. Mehed surevad meil liiga vara. Vähiskriiningu käivitamine siiski meeste keskmist eluiga oluliselt ei tõsta, kuna kasvajad ei ole siiski varakase suremuse peamine põhjus. Esikohal on endiselt südame ja vereringehaigused. Eelmisel aastal suri 900 meest vereringehaigustesse, 699 – traumade tagajärjel ning 590 kasvajatesse. Ühised riskitegurid kõigil kolmel on aga samad – suitsetamine, alkohol, tasakaalustamata toitumine ja vähene liikumine. Kui me tegeleme tervisekäitumise parandamisega, siis me näeme suurt tõusu keskmise eluea tõusus.“

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.