Õdede liit soovitab patsiendiseadust täiendada

Eesti Õdede Liit tervitab algatust välja
töötada patsiendiseadus, kuna Eesti tervishoiusüsteem on jätkuvalt teenuse-,
mitte patsiendikeskne.

Samas teevad õed ettepaneku lisada eelnõusse õendusabi valdkond ning korrigeerida eelnõud, arvestades kaasaegset euroopalikku tervishoiumudelit, mille järgi osutavad tervishoiuteenust võrdväärselt arstid, õed ja teised tervishoiutöötajad oma pädevuse piires.

„Parima tervishoiuteenuse tagab patsiendi ja tervishoiutöötaja hea koostöösuhe ning selgelt määratletud tegevuse eesmärk ja vastastikused ootused. Enne patsiendi seaduse eelnõu vastuvõtmist tuleb õigusaktiga reguleerida arsti, õe ja hooldaja pädevuse piirid ning pädevusest tulenev vastutus. Praktikas on vastutuse piirid praegu väga hägused,“ ütles Eesti Õdede Liidu president Ester Pruuden.

Eesti Õdede Liidu hinnangul ei tugine käesolev eelnõu nüüdisaegsele tervishoiumudelile, mille järgi tervishoiuteenust osutavad arst, õde ja teised tervishoiutöötajad on võrdväärsed professionaalid oma pädevuse piires.

„Patsiendiseaduse eelnõu lähtub põhimõttest, et arstikutsega isik on tervishoiu hierarhia tipus ning teised tema alluvuses. Samas ei nähtu eelnõust eksimuste tuvastamise korral vastutuse hierarhiat,“ lisas Ester Pruuden.

„Samuti ei moodusta kaasaja tervishoius üksteise suhtes hierarhiat ka osutatavad teenused. Eelnõu seletuskiri aga viitab arstiabi erinevatele liikidele, toomata kordagi välja õendusabi teenuseliike. Õel tekivad patsiendi suhtes kohustused vaid läbi õendusabi osutamise. Seega ei ole mõeldav panna õele vastutust arstiabi eest, mille osutaja saab olla ainult arst,“ ütles Ester Pruuden.

„Sotsiaaldemokraatide algatus ise on väga tervitatav, ühiskond ootab juba ammu tervishoiu muutumist patsiendikesksemaks. Nüüdisaegsest tervishoiumudelist ja inimeste ootustest lähtuvalt valmis äsja Eesti õenduse ja ämmaemanduse arengustrateegia 2011-2020 "Kaheksa sammu inimese tervise heaks", mis on läbinisti üles ehitatud patsiendi- ja perekeskset suhtumist arvestades,“ ütles Eesti Õdede Liidu president Ester Pruuden.

Eesti Õdede Liit ja Eesti Ämmaemandate Ühing esitlevad Eesti õenduse ja ämmaemanduse arengustrateegiat 2011-2020 "Kaheksa sammu inimese tervise heaks" kolmapäeval, 19. oktoobril kell 15:30 sotsiaalministeeriumi pressikonverentsi ruumis.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.