Aegunud ravimid apteekidele lisakoormaks

Ehkki apteekidel on kohustus inimestelt
kõik vanad ravimid vastu võtta, nõuab see mõneski rohupoes külma närvi, kirjutas
Eesti
Päevaleht.

Ajakirjanik soovis mitmele Tallinna apteegile tagastada hulga vanu ravimeid ning selgus, et ehkki apteegid on kohustatud aegunud ravimid tagasi võtma, ei tee rohupoed seda sugugi hea meelega.

„Ega see nüüd niimoodi päris ka ei käi, et võtate vanad ravimid kotist välja ja laote letile," ütleb apteeker ja lausub pahuralt, et on valmis ravimid vastu võtma, ja pakib need kilekotti, kuid lisab, et sama hästi võinuks ma tabletid ise kodus pakendist välja võtta, pulbriks peenestada ja ära visata.

„Ravimid on ohtlikud jäätmed ja on õige, et nende hävitamine toimub apteegi kaudu,” ütleb Pelgulinna apteegi juhataja Tiina Järve, kes kuulub ühtlasi apteekrite liidu juhatusse. „Aga miks mina pean seda kõike oma kulu ja kirjadega tegema? Ma pean inimeste ravimijäägid vastu võtma, nende üle arvestust pidama, transpordi organiseerima, need ohtlike jäätmete käitlejale viima ja selle eest maksma. See kõik on kulu, mida apteegile ei kompenseeri keegi.”

Apteekidelt võtab vanade ravimite jääke vastu ohtlike jäätmete käitlusfirma Kesto, kes toimetab ravimid omakorda Tartusse, kus need ära põletatakse. Inimesed saavad vanu ravimeid apteekidele loovutada tasuta, kuid apteegid peavad Kestole ühe kilogrammi arstimite äraandmise eest maksma ühe euro ja 60 senti. Ja kui nad soovivad, et Kesto tuleks vanadele ravimitele ise järele, tuleb välja käia veel ligi kümme eurot.

Kesto tegevdirektor Jüri Jürgen ütles kommentaariks, et kui apteegid kurdavad, et vanade ravimite kogumine on tüütu, siis tere tulemast prügimaailma! "Meie olemegi seal, kus käideldakse produkti selle lõppfaasis ja see ei olegi väga meeldiv. Ravimijääkide kogused, mida apteegid meile toovad, ei ole väga suured, tavaliselt paar-kolm kilo korraga. Kui apteek toob meile ise ära kaks kilo vanade ravimite jääke, peab ta selle eest maksma ligi kolm eurot. See ei ole ju suur summa. Aga selge see, et ükski lisakohustus ei tekita positiivseid emotsioone," rääkis Jürgen.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.